Αλβανοί διανοούμενοι κατά της Τουρκίας για αλλαγή της Ιστορίας

Αναφορά η οποία υπογράφεται από μεγάλο αριθμό Αλβανών διανοουμένων, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, εστάλη στους ηγέτες των δύο αλβανικών κρατών, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ζητείται από τους αρχηγούς των δύο κρατών να ακυρώσουν το έργο της κοινής επιτροπής για την αναθεώρηση της Ιστορίας της Αλβανίας και προτείνουν τους ιστορικούς να προβούν σε ανεξάρτητες επιστημονικές εργασίες, σύμφωνα με τις αρχές και τη μεθοδολογία της ιστορικής

επιστήμης και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις πολιτικές εντολές και διαθήκες της σημερινής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Στην αναφορά αυτή επισημαίνεται ότι η Οθωμανική Κατοχή προκάλεσε μια μαύρη οπή στην Ιστορία τους αλβανικού έθνους.

«Η Οθωμανική Κυριαρχία διέκοψε τη φυσιολογική ιστορική διαδικασία της ανάπτυξης του έθνους μας. Η οθωμανική εισβολή απέσπασε τους Αλβανούς από την Ευρώπη και προκάλεσε μια τραγωδία και ένα δράμα στην ιστορική μνήμη του έθνους μας που είναι ανεξίτηλη. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με τις ενέργειες κάποιων ψευδοϊστορικών που ομιλούν για αιώνες ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τούρκους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά αυτή όπως δημοσιεύεται στην αλβανική Εξπρές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά την ύπαρξη πασάδων, στρατιωτικών ή αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακόμη και πρωθυπουργών που υπηρέτησαν τη Μεγάλη Πύλη που είχαν αλβανική καταγωγή, αυτοί δεν έχουν καμία αξία στην εθνική ιστορία της Αλβανίας.

Οι υπογράφοντες διανοούμενοι εξηγούν ότι η Ιστορία της Αλβανίας δεν είναι μία ιστορία αποστατών και υπαλλήλων, αλλά η ιστορία της αντίστασης του αλβανικού λαού με επικεφαλής το Γιώργο Καστριώτη-Gjergj Kastrioti.

«Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι από όλες τις γλώσσες των κατακτημένων λαών από τους Οθωμανούς, η αλβανική γλώσσα είχε απαγορευθεί με τη βία. Απλά και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει τη γενοκτονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των Αλβανών, του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους. Δεν μπορούμε να σβήσουμε ή να καλύψουμε τις ιστορικές αλήθειες. Ας θυμηθούμε τις αμέτρητες προσπάθειες και θυσίες για την ίδρυση του πρώτου αλβανικού σχολείου, της Αλβανικής Αναγέννησης, που επιτεύχθηκε στις 7 Μαρτίου του 1887 στην Κορυτσά», σημειώνεται στο αλβανικό υπόμνημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα