Αμφίπολη - Το χρονικό της ταρίχευσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η κ. Μενδώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα το Σάββατο (22/11) για την εξέλιξη των ερευνών, είπε ότι ο σκελετός που βρέθηκε δεν είναι ταριχευμένος.
Τόνισε επίσης ότι οστά του σκελετού βρέθηκαν τόσο μέσα στο όρυγμα, όσο και έξω από αυτό, γεγονός που εξετάζεται με ενδιαφέρον από τους ειδικούς.
Ο σκελετός, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο, είναι αμφίβολο ακόμη αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, αν το σώμα ενός νεκρού έχει ταριχευθεί, ίχνη ταρίχευσης μένουν στα οστά του. Τα ταριχευμένα σώματα για να διατηρούνται συνήθως σφραγίζονταν σε μια σαρκοφάγο. Στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν έχουμε ίχνη ταρίχευσης στο σκελετό της Αμφίπολης, αλλά δεν βρήκαμε ούτε σαρκοφάγο.
Το γεγονός ότι τα οστά δεν δείχνουν ταρίχευση του νεκρού, κάτι το οποίο ιστορικά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι συνέβη με την σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαψεύδει τις εκτιμήσεις που ήθελαν ο σκελετός που έχει βρεθεί στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά, να ανήκει στο Μακεδόνα στρατηλάτη.
Η διάψευση από πλευράς Μενδώνη «φουντώνει» ξανά τα σενάρια για το ποιος είναι τελικά ο νεκρός της Αμφίπολης. Παράλληλα, αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον για τις ανθρωπολογικές εξετάσεις και τις αναλύσεις DNA, που θα γίνουν από Έλληνες επιστήμονες και θα δώσουν απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, ενώ αναφορικά με την ταυτότητα του, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Νέαρχος και ο Ηφαιστίωνας, ο παιδικός φίλος του μεγάλου Μακεδόνα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ.
Οι στρατιώτες του, λίγο πριν αυτός καταλήξει, πέρασαν όλοι από μπροστά του, για να αποχαιρετήσουν για στερνή φορά τον κατάκοιτο ηγέτη τους.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Εκεί οι νεκροί κατά τους Ηρόδοτο, Στράβωνα και Στοβαίο δεν μουμιοποιούνταν ούτε καίγονταν, αλλά θάπτονταν τοποθετημένοι μέσα σε μέλι ή κερί.
Ταριχεύτηκε ή όχι, ο Μέγας Αλέξανδρος;
Οι γραπτές πηγές τοποθετούν τον τάφο στην Αλεξάνδρεια. Υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές αρχαίων συγγραφέων που μιλούν για την επιβλητική πομπή που μετέφερε το 321 π.Χ. την ταριχευμένη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη Βαβυλώνα, όπου πέθανε (323 π.Χ.). Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο νεκρός Αλέξανδρος ήταν τοποθετημένος μέσα σε καταστόλιστη χρυσή λάρνακα την οποία μετέφερε χρυσή άμαξα που έσερναν 100 άλογα. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε ζητήσει να ταφεί στο ναό του Αμμωνος Διός στην όαση της Σίβα (Quintus Curtius Rufus, Ιστορία Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η μεταφορά της σορού ανατέθηκε από τη συνέλευση των εταίρων και σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου (Περδίκκας, Λεοννάτος, Πτολεμαίος, Πείθων, Αριστόνους και Αριδαίος) στον Αριδαίο.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (80 π.Χ.-20 π.Χ.), που έζησε πιο κοντά στα γεγονότα, αναφέρει σχετικά: «Επί δε την κατακομιδήν του σώματος και την κατασκευήν της αρμαμάξης της μελλούσης κομίζειν το σώμα του τετελευτηκότος βασιλέως εις Αμμωνα έταξαν Αριδαίον». Δηλαδή, η πομπή ξεκίνησε από τη Βαβυλώνα για την Αίγυπτο με επικεφαλής τον Αριδαίο και με τη χρυσοποίκιλτη «αρμάμαξα» την οποία ακολουθούσαν ολόκληρη στρατιά και πλήθος κόσμου (Διόδωρος, ΙΗ, 26).
Στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Συρία ο Πτολεμαίος του Λάγου, συμπολεμιστής του Αλεξάνδρου, αποφάσισε να αλλάξει δρόμο η πομπή και να μην ταφεί ο μέγας στρατηλάτης στο ναό του Άμμωνα, αλλά σε ένα πολυτελές μαυσωλείο στο κέντρο της Αλεξάνδρειας: «Εκρινε (ο Πτολεμαίος) γαρ επί του παρόντος εις μεν Άμμωνα μη παρακομίζειν, κατά δε την εκτισμένην υπ' αυτού πόλιν (Αλεξάνδρεια) επιφανεστάτην ούσαν, σχεδόν τι των κατά την οικουμένην, αποθέσθαι. Κατεσκεύασεν ουν τέμενος κατά το μέγεθος και κατά την κατασκευήν της Αλεξάνδρου δόξης άξιον, εν ω κηδεύσας αυτόν...» (Διόδωρος Σικελιώτης, ΙΗ', 28, 3-5).
Οι περισσότεροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν το ίδιο ακριβώς, ότι ετάφη σε μαυσωλείο στη θέση «Σώμα» ή «Σήμα», όπου βρίσκονταν και οι βασιλικοί τάφοι. «Μέρος δε και των βασιλείων εστί και το καλούμενον Σώμα... εν ω αι των βασιλέων ταφαί και η Αλεξάνδρου» σημειώνει ο Στράβωνας (Γεωγραφικά, XVII, C, 794, 1, 8). Συμφωνούν με τη θέση ο Αρριανός («Μετά Αλέξανδρον» Jacoby, F. Gr. Η., 156, αποσπ. 9, 25) και ο Δίων ο Κάσσιος (Ρωμ. Ιστ. 51, 15-16).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Ελληνίδα τραγουδίστρια έχει γεννηθεί αγόρι…Δείτε ποια είναι! [photo]
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις ΙΚΑ και δημοσίου για τον Δεκέμβριο
- Καρατζαφέρης: Σκευωρία, το έστησαν, δεν πήρα ούτε ένα ευρώ μίζα
- Χωρίζουν λίγο πριν τη γέννηση του τρίτου τους παιδιού! Ποιοι είναι;
- Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας
- Αυτοί θα φύγουν μαζί με τον Γιώργο
- Αυτοκτόνησε 56χρονος μάγειρας στην Κρήτη
- Η Τζάκρη ανοίγει τον δρόμο των «121»
- Υπάλληλος ξενοδοχείου βρέθηκε κρεμασμένος
- Ποια είναι η Ιωάννα των καταλήψεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Καιρός με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά
- Αμφίπολη - Το χρονικό της ταρίχευσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- «Έφυγε» ο Μολακίδης
- Καθυστέρηση και αγωνία για το νέο ΕΣΠΑ των 20 δισ.
- Τ. Μπαλτάκος: Συζητώ με ανθρώπους της Εκκλησίας και των Ε.Δ
- Έτοιμη να χορέψει στο Dancing with the stars η Φαίη Σκορδά
- Λέων (25/11/2014)
- Αιγόκερως (25/11/2014)
- Σκορπιός (25/11/2014)
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Αμφίπολη - Το χρονικό της ταρίχευσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Ταραχές στο Φέργκιουσον για την υπόθεση Μάικλ Μπράουν
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουρολοίμωξη στα βρέφη
- Παρίσι όπως... Κάννες 2011 για Σαμαρά και Βενιζέλο
- Ηπατίτιδα: 165.000 Έλληνες πάσχουν χωρίς να το ξέρουν
- Καιρός με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά
- Έτοιμη να χορέψει στο Dancing with the stars η Φαίη Σκορδά
- Στο πανεπιστήμιο του Τέξας το αρχείο του Γκ. Γκαρσία Μάρκες
- «Έφυγε» ο Μολακίδης
- Δεν θα δικαστεί ο αστυνομικός για τον φόνο του 18χρονου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πορδές
- Οι γάτοι του real estate
- ΗΠΑ: Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Φέργκιουσον
- ΕΛΜΕ Κιλκίς: Στις 27 Νοέμβρη απεργούμε!
- Ποιους αποκάλεσε «χουλιγκάνους» ο Π. Τατούλης
- Η EIZO ανακοίνωσε την Wide All Around οθόνη
- Here Maps με πρόβλεψη για τη κίνηση στους δρόμους
- Alienware Alpha PC. ισχύ εν τη ενώσει με gaming κόσμους!
- ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η «ΜΑΧΗ» ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ