Αμφίπολη – Επιστύλια με γυναικεία και ανδρική μορφή

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούσαν οι άνθρωποι της ανασκαφής και το Υπουργείο Πολιτισμού έως το Σάββατο (22/11), την ανακάλυψη των ανθρώπινων…

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν σταματά να μας εκπλήσσει, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, το απίστευτο ψηφιδωτό με την Αρπαγή της Περσεφόνης και στο τέλος ο τάφος με το νεκρό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Τασούλας στους δημοσιογράφους, την ύπαρξη ζωγραφισμένων ανθρώπινων φιγούρων στα επιστύλια που φυγαδεύτηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης.

Δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες, μία ανδρική και μία γυναικεία,

σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις, που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα πάνω στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου και αποκαλύπτονται σταδιακά, ίσως «μιλήσουν» για το νεκρό που έκρυβε επί 23 αιώνες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει το Έθνος, την ίδια ώρα και ενώ αναμένεται η ανάθεση της ανθρωπολογικής μελέτης, η ανασκαφική ομάδα διευκρινίζει πως στα οστά του σκελετού δεν υπάρχουν ίχνη ταρίχευσης, ενώ για το αν και πότε θα γίνει ανάλυση DNA επισημαίνει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού.

Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο (22/11) από τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα, οι ζωγραφικές παραστάσεις άρχισαν σιγά - σιγά να αποκαλύπτονται κατά τις εργασίες συντήρησης στα τμήματα επιστυλίου που είχαν βρεθεί στον δεύτερο θάλαμο και είχαν μεταφερθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας, που δηλώνουν πως δεν έχει αποκαλυφθεί άλλη φορά ζωγραφικός διάκοσμος σε επιστύλια μακεδονικών ταφών. Τα συγκεκριμένα τμήματα του επιστυλίου βρέθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, πεσμένα στο χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες, πριν από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου του δεύτερου θαλάμου.

Η ανασκαφική ομάδα και το ΥΠΠΟ ευελπιστούν πως η ερμηνεία του διακόσμου ίσως δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Δεν αποκλείουν ωστόσο να πρόκειται απλώς για διακοσμητικό στοιχείο, που δεν θα έχει καθοριστική συμβολή στην έρευνα. Κρίσιμες απαντήσεις θα δώσει η ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού, με τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας πάντως να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του νεκρού.

Τιβέριος – Σε κανένα άλλο μακεδονικό τάφο δεν έχουν βρεθεί παραστάσεις στα επιστύλια

"Δε γνωρίζω να υπάρχουν αλλού ζωγραφικές παραστάσεις στα επιστύλια μακεδονικών τάφων", είπε στην εφημερίδα "Έθνος" ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος.

Κατόπιν, ο καθηγητής πρόσθεσε: «Ίσως να υπάρχει άλλη μία έκπληξη. Αυτός ο τάφος ούτως ή άλλως μας έχει επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις ως τώρα».

Ο ίδιος απέφυγε, ελλείψει στοιχείων, να διατυπώσει άποψη για τη σημασία της αποκάλυψης, καθώς και για το αν οι συγκεκριμένες παραστάσεις μπορούν να ρίξουν φως στην ανασκαφική έρευνα και να απαντήσουν στα ερωτηματικά που συνδέονται με την ταυτότητα του νεκρού.

«Μπορεί να μας πει για το νεκρό, μπορεί και όχι. Δε γνωρίζουμε προς το παρόν ούτε τι απεικονίζεται στις παραστάσεις αυτές, ούτε ποια θέση είχαν στο μνημείο, όπως, για παράδειγμα, αν ήταν στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά του επιστυλίου», επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα