Αν δεν κάνεις κυβέρνηση, γιατί να πάρεις το bonus, κύριος;

Όλοι μιλούν για εκλογές. Θα γίνουν Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούνιο ή Σεπτέμβριο; Όλοι έχουν ανοίξει τα κιτάπια, ξαναδιαβάζουν τον εκλογικό νόμο, έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και κάνουν υπολογισμούς.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ, ήδη πριν την έλευση Παπαδήμου είχε επεξεργαστεί το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος βρισκόταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr,

είναι το ίδιο νομοθέτημα που προωθεί και σήμερα ο αποχωρήσας πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Την ώρα, όμως, που όλοι οι βουλευτές έχουν αρχίσει και λειτουργούν σα να έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος, στα πίσω έδρανα της Βουλής συζητιέται μια ιδέα που μοιάζει ενδιαφέρουσα. Το σκεπτικό των βουλευτών που τη συζητούν χτίζει πάνω στη βάση της λογικής με την οποία ο εκλογικός νόμος παρέχει το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.. Ο νομοθέτης έχει στο μυαλό του την ανάγκη για ισχυρές και σταθερές (αυτοδύναμες) κυβερνήσεις, ενώ δεν εμπιστεύεται τη δυνατότητα των ελληνικών κομμάτων να συνεργαστούν μεταξύ τους, βάσει των αποτελεσμάτων (μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις) που θα προέκυπταν από το σύστημα της απλής αναλογικής: όσο ποσοστό των ψηφοφόρων καταλαμβάνει ένα κόμμα τόσο ποσοστό των εδρών της βουλής να του αντιστοιχούν.

Η νέα ιδέα δεν απορρίπτει, κατ’ αρχήν, την έννοια της ενισχυμένης αναλογικής, του bonus δηλαδή προς το πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εκεί που διαφοροποιείται από το υπάρχον σύστημα είναι ως προς το τι συμβαίνει όταν το πρώτο κόμμα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη και με το bonus. Αν, δηλαδή, το πρώτο κόμμα βγάζει 90 βουλευτές -για παράδειγμα- βάσει της απλής αναλογικής και, ακόμη και με το bonus, δε φτάνει τους 151. «Γιατί να σου δώσω, τότε, το bonus. κύριος;», αναρωτιούνται οι βουλευτές που καλοβλέπουν την ιδέα. Η παροχή του bonus προς το πρώτο κόμμα, ακόμη και όταν δε σχηματίζει κυβέρνηση και τη λογική των αυτοδυναμιών δεν υπηρετεί και νοθεύει τη λαϊκή εντολή.

Με άλλα λόγια, όσοι υποστηρίζουν την ιδέα λένε: Αν ο Σαμαράς καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με το bonus, έχει καλώς. Πορευόμαστε με κυβέρνηση Ν.Δ. Αν, όμως, δε φτάνει τους 151 βουλευτές ούτε και με το bonus, γιατί να το πάρει; Ας διαμορφωθεί η νέα βουλή με τη σύνθεση που προκύπτει βάσει της απλής αναλογικής και ας δοθεί στα κόμματα η ευκαιρία να παλέψουν για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας, με όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις. Οι ίδιοι οι «επισπεύδοντες» βουλευτές, σημειώνουν ότι μια τέτοια θεσμική υποστήριξη των συνεργασιών, συμπορεύεται και με το λαϊκό αίσθημα που δε θέλει να τρέχουμε κάθε δυο και τρεις στις κάλπες.

Βεβαίως, ακόμη και μεταξύ των βουλευτών αυτών, υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί κατά πόσον είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου διττού συστήματος (αφού η κατανομή των εδρών αλλάζει άρδην, ανάλογα με την επίτευξη ή μη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα). Άλλοι, όμως, λένε ότι έχουν συζητήσει το θέμα και με συνταγματολόγους οι οποίοι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δε βλέπουν κάποιο πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα