Ανασχηματισμός αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εκτός αν...

07:30 7/4/2014 - Πηγή: NewsBomb

Διεργασίες και ζυμώσεις μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων.

Το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης συζητήθηκε εκτενώς, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, τόσο σε σύσκεψη στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Αντ. Σαμαρά όσο και στην πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση

του μείζονος ζητήματος Μπαλτάκου, που έχει συνταράξει συθέμελα την κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του newsbomb.gr, πρόθεση του πρωθυπουργού όπως την κατέθεσε στους συνεργάτες του και στον αντιπρόεδρό του, είναι η πραγματοποίηση του ανασχηματισμού αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εκτός αν προκύψει κάποιο πολιτικό «ατύχημα» λόγω των σοβαρότατων παρενεργειών της υπόθεσης Μπαλτάκου, τέτοιων που θα καταστήσουν απαραίτητες κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές.

Τις πρόωρες εκλογές δεν τις θέλει ο Αντ. Σαμαράς, ωστόσο αν οι εξελίξεις οδηγήσουν αναπόφευκτα εκεί δεν θα αποφύγει την πρόκληση, όπως υπογράμμισε στους συνεργάτες του.

Αλλά δεν θέλει ούτε να τις ακούσει ο Β. Βενιζέλος, για ευνόητους φυσικά λόγους, αφού οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Ελιάς (πλέον...) παραμένουν απογοητευτικές και γνωρίζει ότι ο Γιώργος παραμονεύει στη γωνία, προκειμένου να θέσει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός αν δει ότι οι εξελίξεις, οι αποκαλύψεις ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, εκών-άκων θα προχωρήσει αγνοώντας το κατηγορηματικό όχι του Βενιζέλου.

Αν τα πράγματα εξελιχτούν χωρίς κάποιο «ατύχημα», αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά τους, ο Σαμαράς θα προχωρήσει σε σοβαρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με ορίζοντα τις αρχές του 2015, όταν η πραγματοποίηση ή μη εθνικών εκλογών δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά ή κυρίως απ' τον ίδιο, λόγω της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πως τα βασικά σημεία πάνω στα οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές στην κυβέρνησή του είναι:

1. Η είσοδος στην κυβέρνηση του Α. Λοβέρδου. Ο ίδιος ο Σαμαράς τον θέλει, ο Λοβέρδος επίσης το επιθυμεί, το ζήτημα είναι ο Βενιζέλος. Παρά τις πληροφορίες, ότι ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει τον Α. Λοβέρδο στην κυβέρνηση, στελέχη τα οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις προθέσεις του επιμένουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι... Επίσης αρκετές είναι και οι αντιδράσεις από το γαλάζιο στρατόπεδο, αλλά και από την εκλογική βάση αφού ο Λοβέρδος θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που σε συνεννόηση με την τρόικα έφερε τις πιο σκληρές και απάνθρωπες ρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, όσο και στο Εργασίας.

2. Η διεύρυνση της κυβέρνησης με στελέχη εκτός των χώρων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ίσως πανεπιστημιακών ή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων που να χαίρουν εκτίμησης και να σηματοδοτούν ένα άνοιγμα σε δυνάμεις πέραν των δύο κομμάτων.

3. Η απομάκρυνση υπουργών οι οποίοι είτε έχουν προκαλέσει μέγιστες αντιδράσεις με τις επιλογές τους, είτε θεωρούν πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους σε αυτή την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική περίπτωση απομάκρυνσης λόγω σοβαρότατων αντιδράσεων είναι ο Άδ. Γεωργιάδης, ενώ ο Γ. Στουρνάρας μάλλον θέλει ο ίδιος να πάει σε άλλο πόστο, εγχώριο ή ευρωπαϊκό...

4. Η αναβάθμιση ορισμένων υπουργών οι οποίοι για τον Σαμαρά θεωρούνται επιτυχημένοι ή θέλει μέσω της αναβάθμισής τους να δημιουργήσει όρους μελλοντικής διεύρυνσης, με χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη...

Φυσικά, επαναλαμβάνουμε, καθοριστικό ρόλο στο «χρώμα» των αλλαγών στην κυβέρνηση θα διαδραματίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το αν θα είναι διαχειρίσιμο ή όχι.

Επίσης οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, που δεν αποκλείεται να είναι καταιγιστικές, επίσης σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης...

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Βενιζέλος δε στέλνει στον εισαγγελέα τον ΓΑΠ;

Τσίπρας: Η πιο επικίνδυνη πολιτικός για τους Ευρωπαίους είναι η Μέρκελ

Keywords
Τυχαία Θέματα