'Ανοιγει ο δρόμος για ταυτοποίηση νεκρών στον ελληνοαλβανικό πόλεμο

Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας για την «έρευνα, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των νεκρών στρατιωτών στον πόλεμο στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-41», άρχισε η διαδικασία εκταφής σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες.

Η «Gazeta Shqiptare» δημοσίευσε,,σχετική επιστολή του Υπουργείου Άμυνας προς το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο ενημερώνει ότι το έργο της έρευνας και της εκταφής θα ξεκινήσει στους νομούς Κορυτσάς, Αργυροκάστρου αλλά και στις πόλεις Αργυρόκαστρο,

Κορυτσά, Καλυβάς, Τεπελένι καθώς και στις γύρω περιοχές. «Για την έγκριση έναρξης των εργασιών σε αυτά τα σημεία θα ζητηθεί άδεια από τις κεντρικές και τοπικές αρχές, ανάλογα με την περίπτωση και την ιεραρχία –Δήμαρχο, Κοινοτάρχη, Θρησκευτική Κοινότητα- τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς, με βάση την επιστολή του Υπουργείου Άμυνας η οποία εστάλη και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Τουρισμού. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε ζητήσει την άδεια για έρευνα σε 696 διαφορετικές τοποθεσίες στην Αλβανία, κυρίως σε χωριά και πόλεις της νότιας Αλβανίας, για τους Έλληνες στρατιώτες που εισέβαλαν κατά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αυτό είχε ζητήσει πριν από δύο μήνες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας.Είπε ότι η έρευνα για τα οστά των στρατιωτών θα γίνει αρχικά σε 6 τοποθεσίες και κατόπιν η έρευνα θα επεκταθεί σε 696 διαφορετικές τοποθεσίες οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί κατά τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2009. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από τις δύο χώρες το 2009 όταν αποφασίστηκε να δημιουργηθούν δύο νεκροταφεία, ένα στο Αργυρόκαστρο, στο Βουλιαράτη και ένα στο Kosinë Bazaar. Η συμφωνία πέρασε από την αλβανική Βουλή μόνο με δύο ψήφους κατά, ψήφοι από το κόμμα των αλβανοτσάμηδων –PDIU, όπου ο πρόεδρος του χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη’ τη νομιμοποίηση κάποιων τάφων που έγιναν για «στρατιώτες εισβολής».

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Keywords
Τυχαία Θέματα