Αντεπίθεση Ερντογάν ή τελευταίο χαρτί;

16:33 1/2/2014 - Πηγή: NewsBomb

Με την πλάτη στον τοίχο ο «Σουλτάνος». «Σφαλιάρες» από το εσωτερικό και το εξωτερικό. «Κυνήγι μαγισσών» στον κρατικό μηχανισμό, αλλά για ποιον στήνεται η πυρά;

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, «νέο-Οθωμανός σουλτάνος» κατά τους επικριτές του, Ταγίπ Ερντογάν. Οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά που αγγίζει την κυβέρνησή του είναι το τελευταίο ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε. Ακολούθησε ένα πογκρόμ απολύσεων και μεταθέσεων αστυνομικών και δικαστικών με τον πρωθυπουργό να «βλέπει» συνωμοσία και την αντιπολίτευση έναν χωρίς προηγούμενο διωγμό κρατικών υπαλλήλων.

Είχαν προηγηθεί

οι μαζικές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, με νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, η σύγκρουση με το Ισραήλ και τους βαρείς χαρακτηρισμούς και από τις δυο πλευρές και η αμφιλεγόμενη υποστήριξη στους αδελφούς μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, οι οποίοι ανατράπηκαν με το πραξικόπημα.

Το ερώτημα είναι εάν οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά που αγγίζει την κυβέρνησή του είναι απλά άλλη μια δυνατή σφαλιάρα ή το τελειωτικό χτύπημα. Γιατί δεν μιλάμε για πενταροδεκάρες. Υπολογίστηκε ότι σε μία δεκαετία διακινήθηκαν περίπου 90 δισ. ευρώ. Αν αναλογιστούμε ότι τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι κάτι λιγότερο από 50 δισ. τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του ποσού που διακινήθηκε στην Τουρκία.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν είναι στα τάρταρα μετά τις αποκαλύψεις. Μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll εγκρίνει την πολιτική του τον Ιανουάριο, έναντι 71,1% τον Δεκέμβριο του 2011!

Στο δυσμενές κλίμα πρέπει να ενταχθεί και η δυσαρέσκεια των δυτικών συμμάχων του καθώς με τις αποκαλύψεις για την διαφθορά ήρθαν στην επιφάνεια οι υπόγειες σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν. Ότι δηλαδή η Τουρκία έσπαγε το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν και αγόραζε πετρέλαιο, κάνοντας «χρυσές» δουλειές.

Ως απάντηση σε όλο αυτό το κλίμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να καταγγείλει «συνωμοσία» του ιμάμη Φετουλάχ Γιουλέν και να εξαπολύσει ένα άγριο κυνήγι μαγισσών στον κρατικό μηχανισμό. Μόνο την Πέμπτη απολύθηκαν ή μετατέθηκαν περίπου 800 αξιωματικοί και απλοί αστυνομικοί, οι 500 στην Άγκυρα και οι 274 στη Σμύρνη.

Συνολικά, από τα μέσα Δεκεμβρίου που ξέσπασε το σκάνδαλο έχουν απολυθεί ή μετατεθεί περίπου 6.000 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 2.000 μόνο στην Άγκυρα. Εκατοντάδες δε, είναι οι μεταθέσεις και απολύσεις δικαστών.

Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις αυτές δεν έχουν καταφέρει να καταλαγιάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, όπως εξάλλου φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις. Μένει να φανεί στο χρόνο αν πρόκειται για την αντεπίθεση του Τούρκου πρωθυπουργού που θα ανατρέψει την κατάσταση, ή απλά για την απέλπιδα προσπάθεια πριν από την τελική πτώση.

Διαβάστε επίσης:

Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα του Ερντογάν

Ερντογάν: Μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας ο Γκιουλέν

Keywords
Τυχαία Θέματα