Αντίστροφη μέτρηση για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Με προϋπολογισμό μόλις 650.000 ευρώ - από τα οποία 400.000 από ΕΣΠΑ και χορηγίες και μόλις 125.000 αναμενόμενα έσοδα από τα εισιτήρια - , το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα φωτίσει για 16η συνεχή και αδιάλειπτη χρονιά τις οθόνες της ενημέρωσής μας μέσα από τις «εικόνες του 21ου αιώνα».

«Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει με οποιοδήποτε τρόπο. Τα πράγματα παρόλα αυτά, είναι δύσκολα. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται και η επόμενη διοργάνωση είναι στο αέρα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης

(ΦΝΘ) - σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις - κρίθηκε ως το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη», ανέφερε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της επικείμενης διοργάνωσης ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Εϊπίδης.

Η διοργάνωση ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί σε 10 μέρες (την Κυριακή 23 Μαρτίου) με την προβολή συνολικά 191 ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ.

Σκηνή από την ταινία έναρξης, το ντοκιμαντέρ «Λίναρ» της Νάστια Ταράσοβα που προβάλλεται το βράδυ της Παρασκευής στο «Ολύμπιον».
Αρχής γενομένης από την ταινία έναρξης (το ντοκιμαντέρ «Λίναρ» της Νάστια Ταράσοβα που προβάλλεται το βράδυ της Παρασκευής στο «Ολύμπιον», και αφηγείται την οδύσσεια του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς), το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα αφιερώματα στον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή και φίλο του Φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) για τον οποίο η διοργάνωση καθιερώνει από φέτος το Βραβείο Κοινού «Πίτερ Ουιντόνικ», το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και τον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη.

Το φετινό Φεστιβάλ, χωρίς να έχει ορίσει ειδικό θεματικό άξονα, επικεντρώνει τη θεματική του στους «ανθρώπους» του μεταλλασσόμενου σύγχρονου κόσμου και τις προσωπικές τους ιστορίες οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τις διεθνείς γεωπολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές αλλαγές.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιερώματα στον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή και φίλο του Φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ, για τον οποίο η διοργάνωση καθιερώνει από φέτος το Βραβείο Κοινού «Πίτερ Ουιντόνικ».

Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, το Φεστιβάλ παρουσιάζει, επίσης, φέτος την έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ενρί Τσανάι. Ο φωτογράφος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα. Στις φωτογραφίες του αποτυπώνει στιγμιότυπα - από την Αθήνα και την Αλβανία - μέσα από συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και φέτος (είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται) το εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε πέντε πόλεις της Ελλάδας - Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο καθώς και στη Λευκωσία -, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Frederick Institute of Technology Cyprus). Έτσι, θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση του κινηματογραφικού «Νώε» σε τρεις αραβικές χώρες

Η επιστροφή των «300» και της Αρχαίας Ελλάδας στη μεγάλη οθόνη

Keywords
Τυχαία Θέματα