Ασφαλιστικό: Οι κόκκινες γραμμές και οι λύσεις για να μην μειωθούν οι συντάξεις

Απαραίτητη θεωρούν τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό οι δανειστές και όπως φαίνεται αποτελεί σημαντική παράμετρο στις διαπραγματεύσεις.

Πριν λίγες ημέρες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξε θέμα συνταξιοδοτικού σε συνέντευξή της σε αμερικανικό δίκτυο, ενώ μόλις χθες (17 Απριλίου 2015) το ίδιο θέμα έθιξε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε πρόταση για περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Ποντίκι» στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού

έχουν προστεθεί «τρύπες» καθώς το πάγωμα στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης μπορεί να γλίτωσε τους ασφαλισμένους από πρόσθετες περικοπές στις επικουρικές, από την άλλη προκάλεσε «τρύπα» ύψους 325 εκατ. ευρώ. Επίσης, το κόστος να της απόφασης να μην κοπούν τα εφάπαξ και μην μειωθεί το ΕΚΑΣ στοίχισαν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ.

Κόστος έχει και η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει τα Χριστούγεννα 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με απολαβές κάτω των 700 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και το «κενό» στα οικονομικά των Ταμείων, τότε προκύπτει ότι το 2015 θα κλείσει με συσσωρευμένο έλλειμμα άνω των 2,2 δις. ευρώ.

Τι θα προτείνει στους δανειστές η κυβέρνηση:

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Ποντίκι» το έλλειμμα στο ασφαλιστικό είναι υπαρκτό και έχει φτάσει να απορροφά 28-29 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η δαπάνη για τις συντάξεις.

Ένα μέρος αυτού, περίπου τα μισά, εξασφαλίζονται φέτος από το «ειδικό αποθεματικό» στο οποίο υπάρχουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Ήδη, υπάρχει μια πρώτη λίστα με προτάσεις, για να έρθουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία :

Επιβολή τελών επί των συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων ωςε ποσοστού επί του εργολαβικού κέρδουςΠοσοστό επί του κέρδους που αποκομίζουν οι προμηθευτές του ΔημοσίουΠοσοστό επί των κερδών που αφήνουν τα τυχερά παιχνίδιαΠοσοστό επί των προστίμων που επιβάλλουν οι ανεξάρτητες Αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ΕΣΡ, Εθνικη Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών»Ποσοστό επί των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες

Ωστόσο, οι προτάσεις αναμένεται να μην γίνουν εύκολα αποδεκτές από τους δανειστές καθώς εκτιμάται ότι ισοδυναμούν με ανακατανομή πόρων και όχι με την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης και έτσι αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη…

Keywords
Τυχαία Θέματα