Αθεμπίγιο, όπως λέμε Καλατράβα στα… Σαλονικιώτικα!

Μνήμες Νέας Διακυβέρνησης αφύπνισε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης ο πρόσφατος καβγάς σχετικά με την αμοιβή των 180.000 ευρώ του Αθεμπίγιο για τις προτάσεις του περί ανάπλασης – αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οι μνήμες αφορούν σε έναν άλλο Ισπανό, τον Καλατράβα και όχι βέβαια στα ολυμπιακά έργα του φημισμένου αρχιτέκτονα, αλλά σε κάποιες… πανάκριβες και τελικώς αναξιοποίητες ιδέες του για την ανάπλαση του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Και,

βέβαια, σωστά ο Γιάννης Μιχελάκης επέκρινε την κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή σπατάλησε 180.000 ευρώ για τον Αθεμπίγιο, τον οποίο ο Γιώργος είχε παρουσιάσει αρχικώς ως φίλο του ο οποίος θα εργαζόταν περίπου αμισθί… Όμως, οι ανάλογες «γαλάζιες» αμαρτίες είναι μεγαλύτερες. «Ο Γιάννης είναι… φρέσκος στη Ν.Δ. και προφανώς αγνοεί τα δικά μας ανάλογα “επιτεύγματα”» έλεγε, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο σε «γαλάζια» ομήγυρη κυβερνητικό στέλεχος της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή. Σε τι αναφερόταν; Η ιστορία έχει ως εξής:

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2005, λίγο πριν από τα εγκαίνια της 70ής ΔΕΘ, ο Καλατράβα παρουσίασε σε κλειστή – μυστική σύσκεψη τις προτάσεις του για «Την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης». Το σχέδιο προέβλεπε, όχι τη μετεγκατάσταση, αλλά την ανάπλαση της ΔΕΘ σε συνδυασμό με την ενσωμάτωσή της στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, σε ένα σχήμα που θα περιελάμβανε το Λευκό Πύργο, το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Γ’ Σώμα Στρατού, το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το υπό κατασκευή -τότε- δημαρχείο.

Η ανάθεση της μελέτης στον Καλατράβα έγινε εν κρυπτώ από την τότε ηγεσία του Εκθεσιακού Φορέα. Εν κρυπτώ έγινε και η παρουσίαση των προτάσεών του. Στη σύσκεψη, η οποία διέρρευσε στον Τύπο με δυο μέρες καθυστέρηση, συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, ο τότε δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο τότε νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και άλλοι.

Η εμπλοκή και οι ιδέες του Ισπανού αρχιτέκτονα είχαν προκαλέσει -εκείνη την εποχή- την οργή, όχι μόνο της «πράσινης» τότε αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του Παπαγεωργόπουλου, καθώς όλα είχαν γίνει εν αγνοία του. Ο δε εγωισμός του δημάρχου -που μιλούσε για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο- είχε, τον καιρό εκείνο, χτυπήσει κόκκινο. Φανερά εκνευρισμένος, ο δήμαρχος σημείωνε ότι «η πρόταση του Σαντιάγκο Καλατράβα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Θεσσαλονίκης». Οι πανταχόθεν βολές κατά του σχεδίου ανάγκασαν, λίγες ημέρες αργότερα, τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, να ομολογήσει στη Βουλή ότι η ιδέα «ήταν πρόταση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Τσιαρτσώνη και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση». Λίγους μήνες μετά, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος εξηγούσε ότι η φιλόδοξη πρόταση που είχε προωθήσει «είναι παγωμένη και ανενεργή».

Το πρωτοπόρο σχέδιο, που φιλοδοξούσε να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε Βαρκελώνη, ενταφιάστηκε οριστικά χωρίς καν ποτέ να μάθουν οι Θεσσαλονικείς τις ακριβείς προτάσεις Καλατράβα. Ωστόσο, ο τελευτ

Keywords
Τυχαία Θέματα