Αβραμόπουλος:Καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας

Για τον Ιανουάριο του 2013 προγραμματίζεται η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, η δε σχετική προετοιμασία θα γίνει από τώρα έως τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την «αλληλεγγύη» της Ελλάδας

προς την Τουρκία, σε ότι αφορά την ένταση Άγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, προσθέτοντας: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε». Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ως δημοκρατικές χώρες παρέχουμε στήριξη στα δημοκρατικά αιτήματα των αραβικών λαών», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις», δήλωσε εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου, που υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία, συνάντηση εν σχέσει με την οποία υπογράμμισε ότι «είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας». Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. Ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας. Στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Έλληνα υπουργό, αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου, που υπογράμμισε ότι «ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές» και «να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον», συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ιδιαίτερα εργατικός λαός της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθε

Keywords
Τυχαία Θέματα