Μπορεί να προβλεφθεί ο σεισμός;

Κι ενώ στην χώρα μας η επιστημονική κοινότητα ακόμη δεν έχει λύσει βασικά ζητήματα, όπως αυτό της χρηματοδότησης των ερευνών, της αξιόπιστης συντήρησης του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων και το σημαντικότερο στην ενσωμάτωση αυτού επιστημονικές ομάδες που μάχονται στον τομέα της πρόβλεψης σεισμών, στην γειτονική Ιταλία 6 σημαντικοί σεισμολόγοι δικάστηκαν για ανθρωποκτονία 309 ατόμων, των θυμάτων δηλαδή του καταστροφικού σεισμού το 2009 στην Λ’ Ακουϊλα.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της εισαγγελίας, οι ειδικοί όφειλαν να

είχαν προειδοποιήσει τον κόσμο για τον επερχόμενο μεγάλο σεισμό!

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από την πλειοψηφία της επιστημονικής γνώμης διεθνώς με το ισχυρό επιχείρημα πως ο «σεισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί». Αφού δεν μπορεί να αποφανθεί η επιστήμη, πως μπορεί να καταδικάζει ένα δικαστήριο;

Η θεωρία των πρόδρομων ηλεκτρικών σημάτων στην οποία βασίζεται η μέθοδος ΒΑΝ και την οποία ακολουθούν και άλλες επιστημονικές ελληνικές ομάδες που αποστέλλουν τις προβλέψεις τους σε ξένα πανεπιστήμια όπως το Cornell και άλλα, ενώ διαθέτει μία ισχυρή παρουσία στο «παρασκήνιο» των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων, ωστόσο παραμένει ακόμη υπό αμφισβήτηση.

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα ΒΑΝ φαίνεται να έχει προχωρήσει σε μία εκτενή επιστημονική έρευνα σχετικά με τον «χρόνο», το πότε δηλαδή μπορεί να συμβεί η σεισμική δόνηση η οποία καταγράφεται –προαναγγέλλεται (;)- από τα πρόδρομα ηλεκτρικά σήματα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr, η ομάδα ΒΑΝ υπό τους Π. Βαρώτσος, Ν. Σαρλή και Ε. Σκορδά υπογράφουν μία επιστημονική έκδοση με τίτλο: Ανάλυση στον φυσικό χρόνο: η νέα άποψη για τον χρόνο. Προειδοποιητικά Σεισμικά Ηλεκτρικά Σήμερα, Σεισμοί και άλλες χρονοσειρές σύνθετων συστημάτων».

Μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός; Ο καθηγητής Π. Βαρώτσος 31 χρόνια μετά την ίδρυση του ΒΑΝ υποστηρίζει πως ναι. Μεταξύ άλλων αναφέρει στο σχετικό επιστημονικό σύγγραμμα: «Η πρόταση αυτή μας επιτρέπει, μετά από κατάλληλη μαθηματική ανάλυση, να παρακολουθούμε βήμα-βήμα το πώς εξελίσσεται ένα σύνθετο σύστημα και να αναγνωρίζουμε πότε αυτό πλησιάζει το κρίσιμο σημείο: το να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός».

Μπορούμε με ακρίβεια να πολύ πότε θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός;

Ο καθηγητής Π. Βαρώτσος απαντά με μία ρήση του Αριστοτέλη: Φανερόν ότι ουκ έστιν άνευ κινήσεως και μεταβολής χρόνος. Γράφει ο καθηγητής: Είναι λάθος να νομίζουμε ότι τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας, μας βοήθησαν αρκετά για να απαντήσουμε στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα. Αρκετοί μάλιστα προχωρούν και ένα βήμα πιο πέρα περιορίζοντας το ερώτημα στο ότι ο Χρόνος και όχι ο Χώρος εγείρει την μεγαλύτερη πρόκληση στην επιστήμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα