Χημική επίθεση: O πρόλογος ενός μεγάλου πολέμου

Εικασίες και αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση στη Συρία δηλητηριωδών ουσιών μάχης βασανίζουν τα πρώτα πρόσωπα των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ίδιο το γεγονός του παραφουσκώματος του θέματος των συριακών χημικών όπλων αποτελεί σύμπτωμα του επερχόμενου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγάλου πολέμου, προειδοποιούν πολλοί εμπειρογνώμονες.

Οι γαλλικές Αρχές και τα αρμόδια όργανα μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει αποδείξεις της χρήσης χημικών όπλων από τα αντιμαχόμενα

μέρη στη Συρία. «Δεν έχουμε οποιαδήποτε βεβαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία έχουν παραχωρήσει οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί και σήμερα τα ελέγχουμε», - δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς σε εκπομπή του Ραδιοσταθμού Europe 1.

Από την άλλη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Συρία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο εξέλιξης των γεγονότων, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Αζντάρ Κούρτοφ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Η Φωνή της Ρωσίας» ο επιστήμονας είπε:

- Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αρκετοί βάσιμοι λόγοι για να κατηγορείται η κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και ειδικότερα – χημικών όπλων. Υπάρχει η στοιχειώδης λογική ότι εναντίον αυτής της χώρας ήδη έχει εξαπολυθεί μια προφανής και ξέφρενη διεθνής εκστρατεία από μια σειρά κορυφαία κράτη του κόσμου, που ανήκουν στο δυτικό μπλοκ και η χρήση τέτοιου όπλου από μέρους της κυβέρνησης μόνο θα δώσει αφορμή για απροκάλυπτη στρατιωτική επέμβαση. Τέλος πάντων, ο Μπασάρ Άσαντ δεν είναι αυτοκτόνος, για να ενεργεί μ΄αυτό τον τρόπο. Γι΄αυτό κατα την άποψή μου, το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα όπλα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν οι αντάρτες.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για τη διασταύρωση από μέρους της Συρίας εκείνης ακριβώς της μοιραίας «κόκκινης γραμμής», την οποία ο Λευκός Οίκος είχε χαράξει για το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ. Αυτή η γραμμή, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημαίνει το γεγονός οποιασδήποτε χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. Η Ουάσιγκτον ήδη έχει αυξήσει τις ποσότητες της λεγόμενης «μη θανατηφόρας» βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση, απέστειλε στη γειτονική Ιορδανία 200 ειδικούς στην κατασκοπεία και τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων και σκοπεύει να αναδιατάξει εκεί ακόμη και μια τεθωρακισμένη μεραρχία και συστήματα αεράμυνας Patriot. Ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση «δεν αποκλείει κανένα από τα σενάρια» επίδρασης στη Δαμασκό. Συνήθως αυτή η διατύπωση χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για υπόδειξη της δυνατότητας πολέμου ή, τουλάχιστον, βομβαρδισμού από αέρος.

Είναι προφανές ότι τουλάχιστον για τη Δύση η ανατροπή της κυβέρνησης στη Δαμασκό σήμερα αποτελεί ζήτημα τιμής. Το καθεστώς Μπασάρ Άσαντ δεν πέφτει παρόλες τις προσπάθειες δυο ολόκληρα χρόνια και αυτό για τις διοικητικές δυνάμεις είναι απαράδεκτο. Και το ζήτημα δεν συνίσταται στη γεωγραφική ή τη γεωπολιτική συμφέρουσα θέση της Συρίας. Η νίκη ή μια επιτυχής στρατιωτική επιχείρηση σ΄αυτή τη χώρα θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην επισκίαση του γεγονότος ότι στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ουσιαστικά έχουν ηττηθεί.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα