Χωρίς εκπλήξεις η πρώτη ψηφοφορία

«Σπαζοκεφαλιά» ο… άσσος που υποτίθεται ότι έχει στο μανίκι του ο Αντώνης Σαμαράς για να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα στην…

Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές είναι το ισχυρό επιχείρημα - που μέχρι στιγμής λείπει – το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στην τελευταία ψηφοφορία όσοι είναι… σχεδόν πρόθυμοι να ψηφίσουν «ΝΑΙ».

Από νωρίς το πρωί, ο πυρετός είχε ανέβει στις πολιτικές συζητήσεις στο περιστύλιο της

Βουλής. Κυβερνητικοί, αντιπολιτευόμενοι και κάθε λογής ανεξάρτητοι, με ένα χαρτί στο χέρι πρόσθεταν κι αφαιρούσαν ονόματα.

Των Κώστα Τσιτούνα- Διαμαντή Σεϊτανίδη

Κοινός τόπος σε όλα τα πηγαδάκια ήταν ότι «τα κουκιά δεν βγαίνουν». Το ένα πηγαδάκι έφτανε το «ταβάνι» για τη σημερινή ψηφοφορία στους 163, το άλλο στους 166, το τρίτο στους 168. Οι μαζώξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν τα χαμόγελά τους. Οι ανεξάρτητοι παρέμεναν ανέκφραστοι. Οι κυβερνητικοί, συμφωνούσαν ότι «το χαρτί του ο Σαμαράς θα το βγάλει από το μανίκι μετά τη δεύτερη ψηφοφορία».

Ποιο μπορεί να είναι το «χαρτί»; Κι εδώ υπήρχαν δυο- τρεις προτάσεις. Η μια, η πιο light, έλεγε ότι ο Σαμαράς θα δεσμευτεί σε ημερομηνία εκλογών, η οποία θα φέρει πιο κοντά στο «ναι» τους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους. Ένας διερχόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που άκουσε την πρόταση, χαμογελώντας είπε: «Να σας θυμίσω πόσες δεσμεύσεις υπήρχαν για εκλογές στις αρχές του 20123 και πότε έγιναν τελικά οι εκλογές; Το Μάιο. Αν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο Σαμαράς θα βρει 1000 δικαιολογίες για να παρατείνει όσο μπορεί το βίο της κυβέρνησης. Δεν θα ‘τσιμπήσουν’ οι ανεξάρτητοι με αυτά».

Η δεύτερη πρόταση που «έπεσε» στα βουλευτικά πηγαδάκια ήταν για ταυτόχρονο προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών και ως τότε, σύνθεση νέας κυβέρνησης υπό τον Σαμαρά, που θα διαπραγματευτεί το τέλος του μνημονίου και θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη φάση που απαιτεί το Σύνταγμα για αυτή τη Βουλή Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός ζητήσει από το ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε αυτή την κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και συγκεκριμένη ατζέντα, προκειμένου να τον εκθέσει, όπως λένε οι κυβερνητικοί, στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η τρίτη πρόταση ήταν η πιο ρηξικέλευθη: Προβλέπεται η παραίτηση του Σταύρου Δήμα, η επιλογή άλλου προσώπου από την κεντροαριστερά, η οποία, σε συνδυασμό με τη σοβαρή επιδείνωση των spreads και σειρά αρνητικών αντιδράσεων από την Ευρώπη, να ενδυναμώσουν τη ‘στρατηγική του φόβου’ για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, και να προσφερθεί έτσι η βάση σε αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών για να ψηφίσουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ερωτηματικό αποτελεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμένος διαβεβαιώνει ότι το κόμμα θα συνταχθεί ομόφωνα στο στρατόπεδο του «ΟΧΙ», ενώ κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι η εκλογή του νέου Προέδρου θα περάσει μέσα από την de facto διάλυση των ΑΝΕΛ, με μια μικρή ομάδα υπό τον Καμένο να αρνείται την ψήφο στον υποψήφιο Πρόεδρο και την πλειοψηφία των βουλευτών να ψηφίζουν «ΝΑΙ» και να ανεξαρτητοποιούνται.
Είναι πάντως γεγονός ότι στο μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «κλειδιά» στην τελευταία ψηφοφορία θα είναι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Έν αναμονή λοιπόν των επόμενων ψηφοφοριών και των ζυμώσεων που θα ακολουθήσουν όλες αυτές τις ημέρες.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Keywords
Τυχαία Θέματα