Χώρος φιλοξενίας 100 αστέγων στη Θεσσαλονίκη

«Καταφύγιο» σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα βρουν το επόμενο διάστημα 100 περίπου άστεγοι στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος εκτός από τη φιλοξενία και το φαγητό θα προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, θέλοντας να καλύψει τις ανάγκες ατόμων που αναγκάζονται να κοιμούνται σε

παγκάκια και ζουν στα όρια της φτώχιας, αγόρασε ένα ακίνητο 2.000 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου, στην περιοχή του Μύλου. Το οίκημα αυτό, το παραχώρησε για τα επόμενα δέκα χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης για να φιλοξενούνται εκεί οι άστεγοι.

«Τα τελευταία χρόνια είχε εκλείψει η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Τώρα όμως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έρχονται σωματεία και οργανώσεις να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας χωρίς όφελος. Κι εμείς είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσιάζοντας το «σπίτι» των αστέγων.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διαμορφωθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες από τη διοίκηση του δήμου, θα διαμορφωθούν ξεχωριστοί χώροι γυναικών και ανδρών, με ντους, πλυντήρια και στεγνωτήρια, ενώ στους άστεγους που θα φιλοξενούνται από τις απογευματινές ώρες έως το πρωί της επόμενης ημέρας θα δίνεται βραδινό και πρωινό.

Παράλληλα, θα παρέχεται πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη από τους κατάλληλους ανθρώπους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για οικογένειες αστέγων με παιδιά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το "σπίτι" των αστέγων αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2013.

"Οι άστεγοι αυξάνονται συνεχώς. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου δεν θα μένουν μόνιμα, αλλά θα ξαποσταίνουν τα βράδια και με τη βοήθεια των ψυχολόγων θα μπορούν να δουν τι θα κάνουν στη μετέπειτα πορεία τους", πρόσθεσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Ο πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, από την πλευρά του ανέφερε: "Ο άστεγος είναι ευάλωτος και αναπτύσσει ψυχοσωματικά προβλήματα, ενώ οδηγείται και σε παραβατικές συμπεριφορές. Θέλοντας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους αγοράσαμε αυτό το κτίριο και το παραχωρήσαμε στο δήμο για τα επόμενα δέκα χρόνια, ελπίζοντας πως έως τότε θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση".

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τελευταία έρευνα περίπου 400 άτομα είναι άστεγα και διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νοσοκομεία, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και εκκλησίες. Μεταξύ αυτών είναι έφηβοι, γυναίκες και αλλοδαποί που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα