Χούρικαν: «Θα γίνει διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» Τρ. Κύπρου

«Στα σχέδια της Τρ. Κύπρου είναι ο διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν», σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι τη μελέτη αναδιάρθρωσης

της Τράπεζας Κύπρου έχει αναλάβει η HSBC.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας θα ελευθερώσει από την Τράπεζα Κύπρου προβληματικά δάνεια και θα είναι ευκολότερο μια «κανονική» Τράπεζα να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει την οικονομία της χώρας. Οι «κακές» Τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για να καθαρίσουν τα τραπεζικά συστήματα στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

Η δημιουργία μιας κακής τράπεζας θα απελευθέρωνε την Τράπεζα Κύπρου από τα προβληματικά δάνεια της και θα διευκόλυνε την δημιουργία μιας «κανονικής» τράπεζας που θα ήταν σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσει εαυτόν και να υποστηρίξει την οικονομία της χώρας.

Η κακή τράπεζα είχε μελετηθεί ως επιλογή στους όρους του πακέτου διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι κακές τράπεζες έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για να "καθαρίσουν" τραπεζικά συστήματα στην Ιρλανδία και την Ισπανία ενώ δημιουργείται τώρα μία στην Σλοβενία.

Η ομάδα της HSBC καθοδηγείται από τον επικεφαλής του ομίλου για τα Ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα Τιμ Σάικς, πρώην ανώτερο αξιωματούχο στο UKFI που διαχειρίστηκε τα τραπεζικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριλαμβανομένου και του 82% μεριδίου του στον προηγούμενο εργοδότη του κ. Χούρικαν την RBS. Η αξιολόγηση της HSBC θα πάρει αρκετές εβδομάδες. Η HSBC επιβεβαίωσε την εμπλοκή της αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Το ELA είναι μόνο διαθέσιμο για ιδρύματα που έχουν καταθέσεις», είπε ο κ. Χούρικαν. «Αν δημιουργούσες μια AMC (εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων) τότε δεν θα ήσουν ίδρυμα που λαμβάνει καταθέσεις…. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε είναι της εξεύρεσης μιας ιδιωτικής λύσης που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το κράτος της Κύπρου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το μικρό μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου θα το κάνει πιο εύκολο να βρεθεί μια ιδιωτική λύση απ’ ότι άλλες πολύ μεγαλύτερες τράπεζας στην περιφέρεια της Ευρώπης. Ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να αυξάνεται για την τράπεζα, η οποία στο τέλος του 2013 είχε ισολογισμό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Τέλος, ανέφερε πως η τράπεζα μελετά πολλές διαφορετικές λύσεις συμπεριλαμβανομένων λύσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης και έκδοσης ομολόγων.

Απόδοση: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Συνεργασία Τράπεζας Κύπρου-κυβέρνησης για αέριο

Keywords
Τυχαία Θέματα