Χρυσός: Χτύπημα από την Κύπρο

Βουτιά κάτω από τα $1.400 ανά ουγγιά σημείωσε η τιμή του χρυσού τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980 και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι για αυτή την ραγδαία πτώση ευθύνεται μεταξύ άλλων και η απόφαση της Κύπρου να πουλήσει τμήμα των αποθεμάτων του χρυσού της ύψους €400 εκ.

Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει στα $1,382 ανά ουγγιά. Η πρόθεση της Κύπρου

να πουλήσει τμήμα των αποθεμάτων της, η πτώση της ζήτησης χρυσού στην Ασία, αλλά και η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve να σφίξει την νομισματική της πολιτική.

Αυτό θα οδηγούσε σε πιθανή μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να έχουν ένα λόγο λιγότερο να παραμένουν «γαντζωμένοι» στο χρυσό. «Η τιμή του χρυσού έχει διολισθήσει πάνω από 20% από το υψηλό του 2011, που είναι ο ορισμός της «πτωτικής αγοράς» (bear market)», εξηγούν αναλυτές στους Financial Times, υποστηρίζοντας πως οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αποφάσισαν πως η «εποχή του χρυσού» τελείωσε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση της Κύπρου να πουλήσει τμήμα των αποθεμάτων της για να συνεισφέρει στο πρόγραμμα διάσωσης της, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην πτώση της τιμής.Όπως αναφέρουν, οι κεντρικές τράπεζες –που ήταν καθαροί πωλητές χρυσού την τελευταία 10ετία- έχουν τώρα γίνει σημαντικοί αγοραστές. Μάλιστα, από τότε που άρχισαν τα exchange-traded funds να ξεφορτώνονται χρυσό στην φετινή χρονιά, οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές στον χώρο.

Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι χρεωμένες κυβερνήσεις σκέφτονται να πουλήσουν τμήμα αποθεμάτων, δεν είναι καλή εξέλιξη για τον χρυσό. Εξάλλου, αναλυτές φοβούνται ότι το παράδειγμα της Κύπρου θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μια κίνηση που θα αυξήσει περισσότερα την προσφορά, ενώ η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.

Ακόμα ένα λόγος πάντως που οδήγησε στην πτώση ήταν και η απόφαση της Ινδίας να επιβάλει φόρο εισαγωγής της τάξης του 50%, οδηγώντας σε μείωση 24% στις ποσότητες χρυσού που αγοράστηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού παγκοσμίως.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η τιμή του χρυσού είχε πραγματοποιήσει ένα θεαματικό ράλι φτάνοντας μέχρι και τα $1,800.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως θεωρούν ότι αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για αγορές, με το σκεπτικό ότι οι επενδυτές παραμένουν ακόμη πολύ εφησυχασμένοι για την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η εκτύπωση χρήματος, την πιθανότητα εκτίναξης του πληθωρισμού ή την περίπτωση νέων «κουρεμάτων» σε καταθέσεις όπως έγινε στην Κύπρο. Μια άποψη που έχει κάποια λογική.

Οι αγορές πράγματι τείνουν να αψηφούν τις κακές ειδήσεις, με το σκεπτικό πως οτιδήποτε και να συμβεί, οι κεντρικές τράπεζες θα αντιδράσουν τυπώνοντας περισσότερο χρήμα για μεγαλύτερο διάστημα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα