Διακήρυξη-καταγγελία για τη διακυβέρνηση Χριστόφια

13:55 2/5/2012 - Πηγή: NewsBomb

Αυστηρή κριτική ασκείται στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια στην 11σέλιδη Κοινή Διακήρυξη (προσχέδιο) των τεσσάρων κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου» για τις προεδρικές του 2013, το οποίο δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα ''Καθημερινή'' της Κύπρου, η οποία αναφέρει ότι το εξασφάλισε αυτούσιο.

Το προσχέδιο της Διακήρυξης θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων ΔΗΚΟ,

ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων παρουσιάζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν φαίνεται ότι θέλει κάποιες αλλαγές, προφανώς για να κρατήσει ''ανοικτή την πόρτα'' διαλόγου και με το ΑΚΕΛ.

Τα τέσσερα κόμματα, στο έγγραφο το οποίο βασικά συνέταξε ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού αρχικά εκτιμούν την παρούσα κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προχωρούν στις δικές τους εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επόμενη πενταετία.

«Δυστυχώς, η διακυβέρνηση που ολοκληρώνει σε μερικούς μήνες την πενταετή θητεία της δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια και επιτυχία σε αυτή την δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών», αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου της Κοινής Διακήρυξης.

Ως προς την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική της λεγόμενης ευελιξίας και οι μονομερείς `γενναιόδωρες προσφορές' της πλευράς μας, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν έστω στοιχειώδη ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά, ενώ, την ίδια ώρα, εγκλώβισαν την πλευρά μας σε προτάσεις που απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων
και των πολιτικών κομμάτων».

Προστίθεται ακόμη πως «η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 βρίσκεται δυστυχώς ενταφιασμένη και στη θέση της επανέρχεται μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, με το μανδύα της 'κυπριακής ιδιοκτησίας' λύσης».

Φυσικά δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον ΟΗΕ και στον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και ο εντεταλμένος τους συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά την τουρκική αδιαλλαξία και τις απειλές της κατοχικής δύναμης και προσπαθούν να επιβάλουν στη διαδικασία στοιχεία τα οποία απορρίπτονται από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και του λαού», σημειώνεται στην Διακήρυξη.

«Το ίδιο καταθλιπτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας», όπως τονίζεται, ενώ για την εσωτερική διακυβέρνηση αναφέρεται πως «απογοητευτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση σε μια σειρά από θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Σημαντική αναφορά γίνεται και στη Διακήρυξη για τους Θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Ιδεοληψίες, εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατειακών και κομματικών συμφερόντων, αναξιοκρατικές πρακτικές, στείρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις αλλά και παθογένειες των πολιτικών δομών έχουν πλήξει την αξιοπιστία πολιτικού συστήματός μας και έχουν απομακρύνει τους πολίτες από τις παραδο

Keywords
Τυχαία Θέματα