Διάσκεψη για τη μετανάστευση και την υγεία στη Μεσόγειο

Η «Υγεία στη Μεσόγειο» με έμφαση στη μετανάστευση ήταν το θέμα της Υπουργικής Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις…

Το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών υγείας των μεταναστών και η επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας που προκύπτει, κυρίως των χωρών υποδοχής, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Επιτρόπου Υγείας, Τόνιο Μποργκ, των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των ομολόγων τους από χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Στη Διάσκεψη εκπροσωπήθηκε η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η

Ιορδανία, καθώς και η Παλαιστινιακή Αρχή. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Οι υπουργοί επισήμαναν τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, κυρίως από λοιμώδη νοσήματα, όπως η φυματίωση, εξαιτίας του διαφορετικού επιδημιολογικού προφίλ των μεταναστών, διαπίστωση που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την κάλυψη των αναγκών υγείας τους.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ο μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα –υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος έτους θα ξεπεράσουν τις 31 χιλιάδες- δημιουργεί τεράστιο βάρος για το σύστημα υγείας σε επίπεδο υποδομών και πόρων, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Για την πρόληψη και τον έλεγχο απειλών από μεταδοτικά νοσήματα, ο κ. Βορίδης πρότεινε την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεν είναι μέλη της Ε.Ε, με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) των χωρών καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών. Τέλος, ζήτησε περαιτέρω συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Στη συζήτηση, τέλος, για το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, οι υπουργοί Υγείας αναφέρθηκαν στη σημασία της εφαρμογής του, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τις προβλέψεις σε σχέση με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επιδημιών, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτερα στην αντίδραση και προστασία από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Keywords
Τυχαία Θέματα