«Διαζύγιο» στις αμυντικές σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

Η εφαρμογή των κυρώσεων στο διαστημικό τομέα Ρωσίας-ΗΠΑ θα φέρει δεκαετίες πίσω τον τομέα της διεθνούς διαστημικής έρευνας.

"Η επιβολή τους, θα φέρει ζημία στον πολιτισμό ολόκληρης της γης. Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη λήψη αντιπαραγωγικών μέτρων που άπτονται του σχεδιασμού και της ανάπτυξης προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας πυραυλικών κινητήρων, «Energomash», Βλαντίμιρ Σόλντσεφ.

Όπως ανέφερε στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», οι ρωσικοί πυραυλικοί κινητήρες είναι τεχνολογικά πιο εξελιγμένοι -αρκετά χρόνια μπροστά από

τους αντίστοιχους αμερικανικούς- και διαθέτουν τα καλύτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά πυραυλικών κινητήρων υγρού οξυγόνου-κηροζίνης παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 50 εκτοξεύσεις πυραύλων-φορέων που χρησιμοποιούν αυτούς τους κινητήρες και ήταν όλες επιτυχημένες.

Οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ξεφύγουν απ’ αυτή την τεχνολογική εξάρτηση. Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία το επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να βρει τρόπο να αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον τους ρωσικούς κινητήρες RD-180 που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους Atlas -5.

Επίσης, μπορεί να παγώσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την προμήθεια κινητήρων ΝΚ-33, αν και στην κατασκευάστρια εταιρεία «Kuznetsov» είναι σίγουροι για την ομαλή εκτέλεση του συμβολαίου. Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας «Kommersant» στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Μόσχα δεν επιδεικνύει προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον για αντίμετρα στις κυρώσεις. Ωστόσο, το ζήτημα των παραδόσεων των κινητήρων RD-180 και ΝΚ-33 στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει ανοικτό.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (ΚΕΑ) στο Κορολιόφ κοντά στη Μόσχα, Αλεξάντρ Κόπτεφ, πιστεύει ότι η μονομερής διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία, θα βλάψει περισσότερο τη NASA. Μαζί του συμφωνεί και ο ρώσος Ακαδημαϊκός, Ρόαλντ Σαγκντέγιεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων, θα υποφέρουν οι ερευνητές που ασχολούνται με τη διαστημική επιστήμη και είναι ειλικρινά αφοσιωμένοι σε αυτήν» είπε ο εμπειρογνώμονας στο ITAR-ΤASS.

πηγη ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις με αφορμή την Κριμαία

Keywords
Τυχαία Θέματα