«Δήλωση φρονημάτων» από υπουργούς στον Σαμαρά για την ΕΡΤ

Τακτική επικοινωνιακής αντεπίθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου για το συνεχιζόμενο θόρυβο και τις αντιδράσεις για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Σοβαρεύει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το προσωπικό της ΕΡΤ που εξακολουθεί να μεταδίδει ζωντανό πρόγραμμα και να κατακεραυνώνει όσους αποφάσισαν τη διακοπή λειτουργίας του οργανισμού.

Μετά τη δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Εξωτερικών

κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η οποία είναι γραμμένη με διπλωματική έμπνευση ώστε να διαβάζεται και να ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, ακολούθησε ενδιαφέρον παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν επικοινωνήσει σχεδόν με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και με βουλευτές προκειμένου να προβούν σε δηλώσεις σχετικώς με την ΕΡΤ, οι οποίες ουσιαστικώς θα στηρίζουν την απόφαση και την απόλυτη στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν πως όλη αυτή η κινητικότητα μπορεί αφ’ ενός να θεωρηθεί ως πρόσκληση δήλωσης φρονημάτων προς τον πρωθυπουργό. Αφ’ ετέρου, διαμορφώνονται οι συνθήκες εν όψει της συσκέψεως που θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσο περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τον κ. Σαμαρά έναντι των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε πριν από μερικές ώρες που παρουσίαζε τα δεδομένα στην αρχή της ημέρας.

Τι έγινε στην Τρίπολη και οι πρώτες δηλώσεις

Οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ στην Τρίπολη έναντι του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ήταν ίσως η αφορμή. Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να κυκλοφορήσουν οι δηλώσεις τους. Η αρχή έγινε με την παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου, αν και από συνεργάτες του έχει γίνει γνωστό ότι ήταν προσωπική πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, δήλωση για το θέμα της ΕΡΤ έκανε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία επισημαίνει ότι χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές. «Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης» σημειώνει η κ. Κεφαλογιάννη.

Λίγο αργότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε η διαρροή σημαντικών σημείων από το άρθρο του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής». Στο ίδιο διάστημα διακινήθηκαν πληροφορίες σχετικώς με τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή περί του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται.

Οι πέντε υπουργοί

«Η εξυγίανση της ΕΡΤ που αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης είναι αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στη δήλωσή του. Επισημαίνει επίσης ότι ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει σε επαναλειτουργία τη δημόσια τηλεόραση με βάση την ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, την αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού και τη χρηστή και βιώσιμη διαχείριση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε δήλωση η οποία διαπνέεται από διλημματικό οίστρο. «Με αφορμή την ΕΡΤ το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα. Άλμα στο κενό αγκαλιά με το χθες, ή πορεία προς τα εμπρός; Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι.Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα αλλάζει και εκσυγχρονίζεται», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης διερωτήθηκε: «Σήμερα η ΕΡΤ, χθες η Ολυμπιακή - για πόσο άραγε καιρό ακόμα κάποιοι θα υπερασπίζονται τα σύμβολα μιας Ελλάδας της οικονομικής παρακμής;» και σχολίασε: «Θέλουμε τη δημόσια τηλεόραση. Αλλά τίμημα πολιτικής και οικονομικής παράλυσης της χώρας, για να μην θιγεί το άβατο της ΕΡΤ, βρίσκεται εκτός των ορίων της έλλογης πολιτικής συμπεριφοράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας εκτίμησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή δημόσια τηλεόραση που να αποτελεί πρότυπο ενημέρωσης. «Δεν χρειάζεται μία κρατική τηλεόραση που να σηματοδοτεί ό,τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον τόπο. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές είναι η απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσει η πατρίδα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε λόγο για «ακραίες αντιδράσεις» από μετόχους φαύλου καθεστώτος στην ΕΡΤ, από τις οποίες κρίνεται πλέον επιβεβλημένη η κατάργησή της. «Στην ΕΡΤ συγκροτήθηκε καθεστώς κατοχής των δημόσιων μέσων παραγωγής του τομέα Ενημέρωσης. Το καθεστώς αυτό αδίκως συμπαρασύρει στην κατάργησή του, εντίμους υπαλλήλους, ικανούς δημοσιογράφους και αμέτοχους της σήψης και της διαφθοράς εργαζομένους των περιφερειακών σταθμών», ξεκαθαρίζει ο υπουργός.

Ο πρόεδρος Ιδρύματος «Κων. Καραμανλής» κ. Γιάννης Μιχελάκης εκτίμησεότι το ζήτημα που προέκυψε με την ΕΡΤ μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί εφόσον οι κυβερνητικοί εταίροι υιοθετήσουν την πρόταση ευθύνης που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Από τους βουλευτές, για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δηλώσεις έκαναν ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από την Ημαθία και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη εντύπωση. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η κινητοποίηση οξύνει την κατάσταση και αφήνει την αίσθηση της μετωπικής σύγκρουσης όχι μόνο με μία ισχυρή πλειοψηφία εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά και με τον δημοσιογραφικό κλάδο. «Ακολουθούν την ίδια τακτική που ακολούθησαν με τους καθηγητές» σχολίασε ο συνομιλητής μας, ο οποίος μεταξύ των άλλων εκτίμησε πως αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις θυμίζουν τριτοκοσμικές αντιπαραθέσεις χωρίς πολιτικό σχεδιασμό και στρατηγική εκτίμηση της κατάστασης. Εκτός, αν δηλώνουν πανικό…

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Ο Τσίπρας κατηγορούσε την ΕΡΤ για προπαγάνδα και τώρα την πονά Αναζητείται φόρμουλα για έξοδο από την κρίση Αντ. Σαμαράς: Απ' το success story στο «πάμε στα βράχια»! ΕΡΤ: Το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και οι σκληρές κόντρες στη Βουλή ΕΡΤ: Το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και οι σκληρές κόντρες στη Βουλή Τη Δευτέρα η σύσκεψη των τριών αρχηγών Σε αδιέξοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ λόγω ΕΡΤ Μην παίζετε με 2.600 ψυχές Υπόλογος έναντι των εταίρων του ο Σαμαράς για την ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα