Δημιούργησαν προσθετικό μέλος που δίνει την αίσθηση της αφής

Ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δανία δημιούργησε ένα νέο τύπο προσθετικού χεριού, το οποίο…

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το πρωτοποριακό προσθετικό χέρι μπορεί λάβει την οδηγία να ανοίξει ή να κλείσει την παλάμη και τα δάχτυλα μέσω συνειδητής εντολής του χρήστη.

Ταυτόχρονα, στέλνει πίσω, στον εγκέφαλο του χρήστη, πληροφορίες σχετικά με την υφή, το μέγεθος και το βάρος του αντικειμένου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αισθητήρων

και ειδικής καλωδίωσης με τα ενεργά νεύρα στους μύες του χεριού του χρήστη.

Στόχος αυτού του «αμφίδρομου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο», όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, είναι να γίνουν οι κινήσεις των χρηστών πιο φυσικές, με μεγαλύτερη επιδεξιότητα και το προσθετικό χέρι να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες τους.

Τα δύο ηλεκτρόδια συνδέονται στο ωλένιο νεύρο και μεταφέρουν πληροφορίες αίσθησης από τα δάχτυλα του προσθετικού χεριού στον εγκέφαλο, με τρόπο που μιμείται τη «συνδεσμολογία» η οποία κάποτε υπήρχε μεταξύ των πραγματικών δαχτύλων του χρήστη και του εγκεφάλου του.

Τα ηλεκτρόδια γίνονται, επίσης, ο αγωγός για πληροφορίες αφής από το προσθετικό μέλος, αναπαράγοντας πάλι ένα «μοτίβο» σηματοδότησης που κάποτε υπήρχε μεταξύ του κανονικού χεριού και του αισθητικού φλοιού του εγκεφάλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τέσσερις μήνες εντατικής προσπάθειας, ένας 36χρονος στον οποίο δοκιμάστηκε το νέο προσθετικό χέρι κατάφερε, όχι μόνο να χειρίζεται κάθε αντικείμενο με δεξιότητα, αλλά ακόμα και να ξεχωρίσει, χωρίς να βλέπει, την υφή ενός βάζου γεμάτου με βαμβάκι, ενός με σπασμένα γυαλιά και ενός με κομμάτια ξύλου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, αν ενσωματωθούν περισσότερα ηλεκτρόδια, τότε θα έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και πως, σε κάθε περίπτωση, αυτή η ανακάλυψή τους μπορεί να φέρει επανάσταση στην κατασκευή προσθετικών μελών στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο Onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα