Δολοφονία Χατζηκωστή: Ισόβια Σκορδέλη, Κρασοπούλη, Γρηγορίου

Την ποινή της δια βίου φυλάκισης στους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος «Δίας» και της τηλεόρασης «Σίγμα», Άντη Χατζηκωστή, επέβαλε την Πέμπτη με ομόφωνη απόφασή του το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας έπεσαν οι τίτλοι τέλους της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη πέρα των τριών χρόνων.

Ένοχοι στις κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης και της συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου κρίθηκαν οι Ανδρέας Γρηγορίου 33 χρόνων, κρεοπώλης από το Τσέρι, Τάσος Κρασοπούλης

37 χρόνων, δημόσιος υπάλληλος από τα Πέρα Ορεινής, Έλενα Σκορδέλη 42 χρόνων, τηλεπαρουσιάστρια από τα Πέρα Ορεινής και Γρηγόρης Ξενοφώντος 29 χρόνων, υδραυλικός από τη Λευκωσία.

Η καταδίκη των τεσσάρων μεταφράζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ισούται με φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του ενόχου. Αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης μπορεί να κάνει ένας κρατούμενος μετά από την πάροδο 12 χρόνων στη φυλακή.

Το αιτιολογικό της ετυμηγορίας ανέγνωσε ο δικαστής Νικόλαος Σάντης, ο οποίος ανέφερε πως η μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, Φάνου Χατζηγεωργίου, θεωρείται αξιόπιστη.

Όπως είπε ο κ. Σάντης, η υπεράσπιση δεν κατάφερε να πλήξει την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα. «Έδειχνε άτομο που έλεγε την αλήθεια. Ήταν γλαφυρός και σταθερός στις απαντήσεις του. Το δικαστήριο δεν εντόπισε κάτι που να παραπέμπει σε αλλότρια κίνητρα τη μαρτυρία Χατζηγεωργίου», είπε.

Ανέφερε ακόμα πως «οι τοποθετήσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας δεν είναι μόνο αληθείς, αλλά εκπηγάζουν από τη θέλησή του να πει όλη την αλήθεια στους ανακριτές», προσθέτοντας ότι η μαρτυρία του χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και ετοιμολογία.

Ο κ. Σάντης, διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας, ανέφερε ότι "δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο", σημειώνοντας ότι το δικαστήριο έκρινε αναξιόπιστους τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην άρτια διεκπεραίωση του ανακριτικού έργου, ενώ σημείωσε ότι δεν παρατηρήθηκε καμιά καθυστέρηση στη διεκπεραίωσή του.

«Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις της υπεράσπισης για καθυστέρηση του ανακριτικού έργου. Το δικαστήριο διαφωνεί με τα περί μακράς και αδικαιολόγητης καθυστέρησης. Ήταν μια σοβαρή υπόθεση και πήρε όσο χρόνο χρειαζόταν. Η ανακριτική μηχανή λειτούργησε και ενέταξε τα πράγματά στο ορθό τους πλαίσιο», είπε ο δικαστής Νικόλαος Σάντης.

Σύμφωνά με την απόφασή του, το δικαστήριο αποδέχεται τη μαρτυρία της κατηγορούσας Αρχής και κρίνει τον Φάνο Χατζηγεωργίου ως αξιόπιστο μάρτυρα. Παράλληλα, κρίνει ως αναξιόπιστους τους τέσσερις κατηγορούμενους και απορρίπτει τις μαρτυρίες τους.

Σημειώνεται ότι ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ομολόγησε την ανάμειξή του στο στυγερό έγκλημα, κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς τα αδέλφια Σκορδέλη και Κρασοπούλη και ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, ενώ συνεργάστηκε από την αρχή της υπόθεση με τις ανακριτικές Αρχές και εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Κίνητρο για τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή, αναφέρεται.

"Κίνητρο του 2ου κατηγορούμενου και της 3ης κατηγορούμενης ήταν ο παραμερισμός του Άντη Χατζηκωστή από τη θέση του μεγαλομετόχου, ενώ το κίνητρο του 1ου και του 4ου κατηγορούμενου ήταν τα χρήματα", γράφει το κείμενο της απόφασης.

Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου λύτρωσε τους συγγενείς του θύματος, ενώ οι συγγενείς των κατηγορουμένων ξέσπασαν σε κλάματα, εκτοξεύοντας απειλές, υβρίζοντας τους δικαστές και προπηλακίζοντας δημοσιογράφους.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του Άντη Χατζηκωστή ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και ανακούφισης.

Από την άλλη πλευρά, η μητέρα της Έλενας Σκορδέλη και του Τάσου Κρασοπούλη στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου λιποθύμησε.

Αμέσως μετά σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ συγγενών των καταδικασθέντων από τη μία πλευρά και δημοσιογράφων και αστυνομικών από την άλλη.

Θύματα των επεισοδίων έπεσαν η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγα» Ντίνα Κλεάνθους και ο φωτογράφος της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" Ανδρέας Μανώλη.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των τεσσάρων καταδικασθέντων στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας.

Η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας άρχισε με μικρή καθυστέρηση γύρω στις 11:30, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο από νωρίς το πρωί.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, που ανέμενε να περάσει εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Ανάμεσα τους οι γονείς του Άντη Χατζηκωστή, συγγενείς και φίλοι τους, καθώς και συνεργάτες από το συγκρότημα «Δίας» και την τηλεόραση «Σίγμα».

Επίσης, έξω από το δικαστήριο μαζεύτηκαν και συγγενείς των κατηγορουμένων, οι οποίοι λογομάχησαν με την Αστυνομία όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Πολλοί από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού ήταν υπερπλήρης.

Ο Άντης Χατζηκωστή δολοφονήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2010 και η είδηση απασχόλησε επί μακρό τα κυπριακά ΜΜΕ.

Η απόφαση του δικαστηρίου βρίσκεται στην πιο κάτω διεύθυνση: http://www.cna.org.cy:8080/zip/13062013.zip

Πηγη icyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα