Δωρεάν βόλτα στην ιστορία της Ελλάδας!

Περισσότεροι από 150 φορείς συμμετέχουν στις φετινές ποδηλατικές διαδρομές και ξεναγήσεις σε όλη την χώρα μέχρι τις 4 Μαΐου

Πλήθος πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από σήμερα Δευτέρα 28 Απριλίου έως την Κυριακή 4 Μαΐου με είσοδο ελεύθερη σε 29 νομούς της επικράτειας.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν και φέτος από τη

Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότεροι από 150 φορείς συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Σαράντα δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες Υπηρεσίες και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είκοσι δύο Δήμοι, δέκα Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έξι Πανεπιστημιακές Σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, αλλά και πολλοί εθελοντές.

Ενδεικτικά μερικές δράσεις:

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

H Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης «ΓΑΙΑ», το οικολογικό και πολιτιστικό εργαστήρι «ΕΝΑΡΜΟΝΙΟΝ» και o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, ώρα 10.00, περίπατο με τίτλο Αναζητώντας τα ίχνη του αρχαίου Ηριδανού, με οδηγό τον αρχαιολόγο της Δ.Μ.Ε.Ε.Π. κ. Ν. Γεωργιόπουλο. Αφετηρία της διαδρομής θα είναι ο Σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα και ενδιάμεσος σταθμός η Αρχαία Αγορά (ώρα 11.00), όπου με την καθοδήγηση της αρχαιολόγου της Α΄ Ε.Π.Κ.Α. κας Μ. Λιάσκα και του Περιβαλλοντολόγου και Υπεύθυνου Βοτανικού Εργαστηρίου Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κ. Δ. Μέρμυγκα, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα θα ενημερωθούν για τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς στις παρυφές του ρου του Ηριδανού, για τα είδη φυτών, τη διαχρονική σημασία τους, καθώς και για το πρόγραμμα δεντροφύτευσης του αρχαιολογικού πάρκου της Αγοράς από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί με μια σύντομη στάση έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, όπου ο Ηριδανός ρέει επιφανειακά.
Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Τέλος στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 12.00-13.00 εργαστήρια για παιδιά από το «ΕΝΑΡΜΟΝΙΟΝ». (Στα εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν και επισκέπτες που δεν θα έχουν ακολουθήσει τον περίπατο).
σημείο συνάντησης: Σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα (1o υπόγειο επίπεδο του Σταθμού)

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Καρύστου και άλλους τοπικούς φορείς της πόλης (Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμπιά Castello Rosso, Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Καρύστου) θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, ώρα 9.00, μία «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή» επίσκεψης στα ρωμαϊκά λατομεία μαρμάρου στη θέση «Κύλινδροι ή Κολώνες» στους Μύλους Καρύστου. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα αρχαία λατομεία και την επιστροφή στο αρχικό σημείο εκκίνησης, η πεζοπορική διαδρομή, για όσους το επιθυμούν, θα συνεχιστεί προς τους παραδοσιακούς-μεσαιωνικούς οικισμούς που είναι γνωστοί ως «τα χωριά της Γούρνας» (Μεκουνίδα, Γραμπιάς). Στόχος της θεματικής διαδρομής είναι η γνωριμία με τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής και η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του διαχρονικού της χαρακτήρα, μέσα από την επανάχρηση παραδοσιακών καλντεριμιών, γεφυριών και κρηνών.

Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.
σημείο συνάντησης: η πηγή Αργασταράς στην πλατεία των Αγ. Θεοδώρων στους Μύλους Καρύστου

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού), τον Δήμο Χαλκηδόνος (Αντιδημαρχία Παιδείας), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, ώρα 9.30-13.00, διαδρομή με λεωφορείο που παραχωρεί δωρεάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και έχει ως θεματικό άξονα τρεις μακεδονικούς τάφους (Μαιευτηρίου, Φοίνικα, Αγίου Αθανασίου), ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης και καταλήγοντας στον Άγιο Αθανάσιο. Στο κοινό που θα συμμετάσχει θα προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία περιήγησης σε μνημεία όπως οι Μακεδονικοί τάφοι Φοίνικα και Αγίου Αθανασίου, τα οποία, αν και επισκέψιμα, παραμένουν όλο το χρόνο κλειστά λόγω έλλειψης επαρκούς φυλακτικού προσωπικού. Οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι της ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. θα συζητήσουν με τους επισκέπτες για θέματα που αφορούν τον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό – μνημειακό τύπο και την τέχνη της αρχαίας ζωγραφικής, λόγω των τοιχογραφιών που σώζονται σε αυτούς. Οι επισκέπτες πρόκειται να επισκεφθούν επίσης το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο χωριό Γέφυρα και η διαδρομή θα ολοκληρωθεί με την ευγενική προσφορά κεράσματος στους επισκέπτες από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Αθανάσιο.
σημείο συνάντησης: Λευκός Πύργος

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η IΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Βίτσα. Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο, στον Αρχαιολογικό Χώρο Βίτσας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Οι μαθητές καλούνται μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο, με σημεία σταθμούς, μεταξύ άλλων, τον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας και το Μεσοχώρι του σύγχρονου οικισμού να γνωρίσουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου τους, καθώς και την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Καβάφης: Σαν σήμερα η γέννηση και ο θάνατός του

Keywords
Τυχαία Θέματα