Δραγασάκης: Δημοκρατική διέξοδος οι πρόωρες εκλογές

Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει αν κυβερνήσει μαζί με τον ελληνικό λαό, τόνισε ο βουλευτής του…

«Οι λαοί πρέπει να βγουν στο προσκήνιο και ο ρόλος των πολιτών να ενισχυθεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και συμπλήρωσε ότι η Αριστερά πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ

αποτελεί στην Ευρώπη ένα σημείο αναφοράς» και έκανε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα δεν θα είναι μόνος του σε αυτήν τη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πορεία. Όπως είπε, η στρατηγική για να βγούμε από την κρίση δεν πρέπει να είναι η εθνική αναδίπλωση και η εσωστρέφεια αλλά η επαφή σε διεθνές επίπεδο με τους λαούς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Επιπλέον ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του αποτελεί ελπίδα, και ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εκτροπή αλλά δημοκρατική διέξοδος.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι πρέπει: να καταργηθούν τα μνημόνια, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με το πρώτο ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει όχι μόνο λόγω των κοινωνικών συνεπειών τους αλλά και γιατί υιοθετήθηκαν καταπατώντας τις δημοκρατικές αρχές και της χώρας και της ΕΕ. Όπως είπε «δεν πέτυχαν ούτε την νομιμοποίηση τους αφού επιβλήθηκαν με εκβιασμό, χωρίς να δικαιολογώ αυτούς που τα ψήφισαν». Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ότι το μνημόνιο δεν ήταν απλά ένα οικονομικό πρόγραμμα αλλά πολλοί θεωρούν ότι λειτούργησε σαν όπλο μαζικής καταστροφής δικαιωμάτων και αναπτυξιακών προοπτικών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι δεν είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα αλλά αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης. Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η θεσμική ανασυγκρότηση κράτους και κοινωνίας (μέσα από ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις) και η προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου. Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι χρειάζονται και ευρωπαϊκές πολιτικές (εκτός από τις εθνικές πολιτικές) για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, όπως είπε, «αν στην καρδιά της Ευρώπης γίνονται ανεκτοί φορολογικοί παράδεισοι τότε πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή;».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια ήταν απορύθμιση και αναρωτήθηκε «έχουμε αγορά εργασίας; ή εργασιακή ζούγκλα; Έχουμε λειτουργικό κράτος; ή το χάος έγινε γενικευμένη κατάσταση;». Όπως υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης χρειάζονται μετασχηματισμοί και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας, της διαφθοράς, του ανορθολογισμού του κράτους κλπ

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει χειραφέτηση του κράτους από τα οικονομικά συμφέροντα και καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής (νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, νέοι όροι άσκησης της επιχειρηματικότητας).

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται από την κυβερνητική πλευρά, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «το πρωί μας λένε τρομοκράτες, το μεσημέρι ότι είμαστε μέρος του συστήματος και το βράδυ ότι δεν συναινούμε» για να συμπληρώσει ότι «αυτά είναι τα προβλήματα, όταν η αντιπαράθεση δεν γίνεται στη βάση θέσεων και επιχειρημάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα