«Έμπρακτη και άμεση αλληλεγγύη» ζητά ο Βενιζέλος από τους εταίρους

Την επίδειξη «έμπρακτης και άμεσης αλληλεγγύης» στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ζήτησε από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε στο Συμβούλιο το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, μετά τα τραγικά

γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικά επιτακτικό ζήτημα». Ο αντιπρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη της, στο πλαίσιο της αρχής της δίκαιης κατανομής των βαρών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών και σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιαίτερα εκτεταμένης ακτογραμμής της, υφίσταται διαρκή και δυσανάλογη πίεση και αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Ιταλία και η Μάλτα.

Σημειώνεται, ότι ο Ευ. Βενιζέλος βρισκόταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Βαλέτα και τη Ρώμη για το θέμα της μετανάστευσης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου.

Εξάλλου, στο ζήτημα της Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος, συμφωνώντας με την παρουσίαση που έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον, επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ με τη στάση της να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας και στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή του συνόλου της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Όπως επισήμανε, τυχόν αστάθεια στην Αίγυπτο θα είχε καταλυτικές συνέπειες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο της παρέμβασής του για το ζήτημα της Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου που διεξήχθη, στη Νέα Υόρκη, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με το θέμα της Συρίας, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας της «Γενεύης II» ως μοχλού επίτευξης πολιτικής λύσης. Όπως, όμως, τόνισε, η διοργάνωση της «Γενεύης ΙΙ» αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα των καταστάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, αλλά και ευρύτερα στη θρησκευτική και εθνοτική διαστρωμάτωση της χώρας.

Συνεπώς, η άμεση δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών προβλημάτων είναι μια αυτοτελής προτεραιότητα, είπε. Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα, η οποία θα αναλάβει την επόμενη Προεδρία της ΕΕ, είναι έτοιμη να εργαστεί, από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή των αποφάσεων που θα λάβει η Σύνοδος Κορυφής του Βίλνιους, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου, ειδικά για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Σε Ρώμη και Βαλέτα ο Σαμαράς για το μεταναστευτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα