Έγκριση αποστολής 12.000 κυανόκρανων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη την αποστολή δύναμης 12.000 κυανοκράνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα «εθνο-θρησκευτικής κάθαρσης», με λιντσαρίσματα, αποκεφαλισμούς και βιασμούς να περνούν ατιμώρητα.

Η Γαλλία ετοίμασε νωρίτερα το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλείται ο ΟΗΕ

να επέμβει στη χώρα για να δώσει ένα τέλος στο χάος το οποίο άρχισε τον Μάρτιο του 2013.

Το Παρίσι έχει αναπτυγμένους 2.000 στρατιώτες του στην αφρικανική χώρα, μαζί με δύναμη 6.000 ανδρών της Αφρικανικής Ένωσης.
Χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ χριστιανικών πολιτοφυλακών και μουσουλμάνων ανταρτών από το 2013 και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Κεντροαφρικανών, ήτοι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια.

Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί τους Γάλλους στρατιώτες «να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα» για να βοηθήσουν τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δύναμη των κυανόκρανων του ΟΗΕ αναμένεται να αναλάβει δράση, εφ’ όσον συγκροτηθεί, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την Τετάρτη, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών στην πόλη Ντεκόα, στα κεντρικά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όταν χριστιανικές πολιτοφυλακές επιτέθηκαν σε θέσεις των ανταρτών Σελεκά.

Οι μουσουλμάνοι αντάρτες είχαν καταλάβει την εξουσία τον Μάρτιο του 2013, ανατρέποντας τον επί δεκαετία πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Ο ηγέτης των ανταρτών, ωστόσο, Μισέλ Τζοτοντιά, δεν κατάφερε να αποτρέψει τους άνδρες του από βιασμούς, λεηλασίες και φόνους κατά μελών της χριστιανικής πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας.

Μετά την αποχώρηση του κ. Τζοτοντιά από την προεδρία λόγω διεθνών πιέσεων, χριστιανικές πολιτοφυλακές ξέσπασαν σε μουσουλμάνους πολίτες για αντίποινα.

Η χώρα είναι πλούσια σε χρυσό, διαμάντια και άλλους φυσικούς πόρους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της είναι βυθισμένο στη φτώχεια.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη του Μπαν Κι μουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα