Ελ Σαλβαδόρ: Προβάδισμα του Σάντσες Σερέν στις προεδρικές εκλογές

23:30 9/3/2014 - Πηγή: NewsBomb

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στο Ελ Σαλβαδόρ.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 (15:00 ώρα Ελλάδας) και επρόκειτο να μείνουν ανοικτά για 10 ώρες. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν εάν θέλουν να συνεχιστεί η σοσιαλδημοκρατική πολιτική που άσκησε ο Φούνες αναδεικνύοντας στην εξουσία τον ως σήμερα αντιπρόεδρο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν ή εάν θέλουν να στραφούν στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα

του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης ARENA.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο 69χρονος Σάντσες Σερέν, άλλοτε δάσκαλος και κατόπιν διοικητής ανταρτών κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1979-1992) προηγείται σημαντικά του Νόρμαν Κιχάνο, του υποψηφίου του δεξιού ARENA με τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 18%.

Το Ελ Σαλβαδόρ χαρακτηρίζεται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στη Λατινική Αμερική. Νεανικές συμμορίες, οι αποκαλούμενες μάρας, ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες και τομείς οικονομικής δραστηριότητας και κατατρομοκρατούν τους πολίτες. Αν και οι μάρας είχαν συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός πριν από δυο χρόνια η βία ελάχιστα έχει μειωθεί, σύμφωνα με ειδικούς. Οι δολοφονίες έφθαναν τις 14 την ημέρα κατά μέσον όρο πριν κηρυχθεί η εκεχειρία αυτή.

Οι μάρας πιστεύεται ότι έχουν περίπου 60.000 μέλη, τα 10.000 εκ των οποίων βρίσκονται στις φυλακές.

Περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας (6 εκατ. άνθρωποι) συνεχίζει να ζει στη φτώχεια.

Ο διάδοχος του Φούνες θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουνίου και θα υπηρετήσει για 5 χρόνια, με την ασφάλεια και την οικονομία να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Το Ελ Σαλβαδόρ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εμβάσματα των μεταναστών —κυρίως στις ΗΠΑ—, που ανέρχονται σε σχεδόν 4 δισεκ. δολάρια (2,9 δισεκ. ευρώ) το χρόνο, ή το 16% του ΑΕΠ του.

Ο Σάντσες Σερέν, υποψήφιος του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο αλλά απέτυχε να υπερβεί το όριο του 50% που απαιτείτο για να κερδίσει απευθείας.

Ο βασικός αντίπαλός του, ο Νόρμαν Κιχάνο, ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης του στρατού για την πάταξη των μάρας, των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, συγκέντρωσε 38,95% στον πρώτο γύρο. Μείωσε κάπως τους τόνους της ρητορικής του στο μεσοδιάστημα.

Αν εκλεγεί πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Σάντσες Σερέν θα είναι ο τρίτος λατινοαμερικάνος πρώην αντάρτης που θα καταλάβει την προεδρία στη χώρα του, ακολουθώντας τα βήματα της Ντίλμας Ρουσέφ της Βραζιλίας και του Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης.

Keywords
Τυχαία Θέματα