'Εγγραφο αποκαλύπτει πως η Αλβανία έχει χημικά όπλα

Εγγραφο αποκαλύπτει ότι η Αλβανία εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της, 83 τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών στον κατάλογο των Ενόπλων Δυνάμεων και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από το Υπουργείο Άμυνας.

«Στις στρατιωτικές χημικές εγκαταστάσεις της χώρας, στο στρατόπεδο του χωριού «Καφέ Μόλε» καταγράφηκαν στρατιώτες να κινούνται φορώντας χημικές μάσκες για πρόληψη από τις δηλητηριώδεις ουσίες», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Παρόλο που η Αλβανία με τη συμφωνία που υπεγράφη από τον υπουργό Άμυνας και τον ΟΑΣΕ

το 2012 δείχνει την εξάλειψη των χημικών όπλων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το τηλεοπτικό κανάλι Α1 αποκάλυψε το μυστήριο των βαρελιών με χημικές ουσίες που βρίσκονται σε στρατόπεδο στην περιοχή πίσω από το όρος Ντάιτι, στον ομώνυμο δήμο, λίγα χιλιόμετρα από την αλβανική πρωτεύουσα. Τα χημικά αυτά όπλα έχουν απογραφεί από τον αλβανικό στρατό. Οι χημικές ουσίες στην προσπάθειά των Αλβανών να τις απομακρύνουν από το στρατόπεδο του ‘Καφέ Μόλε’ συσκευάστηκαν σε άλλα δοχεία για να μην πέσουν στην αντίληψη της ελληνικής εταιρείας που είχε προσληφθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη –ΟΑΣΕ.

Η ύπαρξη αυτών των ουσιών είναι μυστική και δεν είναι γνωστή στο κοινό, αλλά αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια του πρώην υπουργού Άμυνας Άρμπεν Ιμάμι, γιατί παρουσιάζονται στη συμφωνία που υπέγραψε με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Eygen Wolfarth στις 16 Απριλίου του 2012.

Το αρμόδιο τμήμα έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον ΟΑΣΕ για την καταστροφή της ποσότητας αυτής, λόγω μη διάθεσης έμπειρου προσωπικού από την Αλβανία. Σημειώνεται ότι ο στρατός διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις για το σκοπό αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι οι χημικές ουσίες θα μεταφέρονταν σε μια άλλη χώρα μέσω της θάλασσας, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σύμφωνα με πηγές ο ΟΑΣΕ έχει προσλάβει μια ελληνική εταιρεία για να εκτελέσει την τοποθέτηση των χημικών δηλητηριωδών ουσιών, σε άλλα δοχεία, προκειμένου να μεταφερθούν, ενδεχομένως στην Τουρκία. Το ερώτημα που αναφύεται- σημειώνει το δημοσίευμα- πως είναι δυνατόν η Αλβανία να αποδέχεται τη μεταφορά στο έδαφος της εκατοντάδων τόνων χημικών από την Συρία, όταν ή ίδια η χώρα έχει δεκάδες τόνους χημικών όπλων κινεζικής κατασκευής που δεν μπορεί τα διευθετήσει;

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τελική αποδοχή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία θα ανακοινωθεί στις 15 Νοεμβρίου και φυσικά για αυτό η Αλβανία θα πληρωθεί, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα