Ένταση στη Βουλή για την παράταση στον αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες

Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία, παρατείνεται για ένα εξάμηνο ο αναδρομικός έλεγχος για την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα,

ενώ παράλληλα επιβάλλονται μικρότερες κυρώσεις.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε αντισυνταγματική και απαράδεκτη την τροπολογία, ζήτησε την απόσυρση της και κάλεσε την κυβέρνηση να την εισάγει με κανονική διαδικασία. «Καλώ το προεδρείο να βάλει σε τάξη την κυβέρνηση που παρεκτρέπεται, και αν επιμένει στην τροπολογία, τότε πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση με τον κανονικό τρόπο και όχι από το παράθυρο αεροπλανικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Στον κ. Λαφαζάνη απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, αντιτείνοντας ότι η τροπολογία κατατίθεται στον μεταναστευτικό κώδικα γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει νομοσχέδιο που μπορεί να φέρει άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή.

«Θέλουμε για θέματα "πόθεν έσχες" να είμαστε ξεκάθαροι» επισήμανε ο κ. Γρηγοράκος και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι πριν τις εκλογές πρέπει να ξέρουμε πού πατάει ο καθένας. Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις και να είμαστε καθαροί. Έκρινε ότι για ταχύτερη διαδικασία έπρεπε οπωσδήποτε να φέρει την τροπολογία για τον έλεγχο όσων θήτευσαν υπουργοί. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Από την πλευρά του, ο Απ. Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε έντονα, καθώς με τη νέα ρύθμιση δεν θα ολοκληρωθεί ο αναδρομικός έλεγχος των πολιτικών μέχρι τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε η τροπολογία που είχε κατατεθεί από 75 βουλευτές και είχε ψηφιστεί στη Βουλή.

«Ο κάθε πολιτικός πρέπει να έχει γύρω του τζάμια και κάθε πολίτης να βλέπει πώς συμπεριφέρεται... Δεν είναι για να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε αλεπούδες με κομμένη ουρά» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση». Ακόμα, μίλησε για «ρεζιλίκια να κατατίθεται στον μεταναστευτικό κώδικα», και υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και δεν κατατέθηκε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Στον κ. Κακλαμάνη απάντησε ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι κάνει κατάχρηση της θέσης του καταργώντας τον κανονισμό της Βουλής που ο ίδιος επικαλείται.

Διαβάστε επίσης:

Άμεση σύγκληση της Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες ζητεί ο Παπαδημούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα