Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συντεχνιών για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλώσεις για το Κυπριακό και οικονομικά θέματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ένα παλούκι για σένα», αναφέρει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συντεχνιών λόγω της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη φορά με τους διαδηλωτές να τοποθετούν μπροστά από το «πρωθυπουργικό μέγαρο» ένα μεγάλο παλούκι

με την επιγραφή «ΑΚΠ και εχθροί του λαού ΡΤΚ-ΔΚ» (στα τουρκικά υπάρχει η έκφραση ‘φάγαμε παλούκι’ εννοώντας ότι μας ξεγέλασαν). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο σύνδεσμος μνήμης Ραούφ Ντεκτάς ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν 10 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 4 εκατ. ευρώ) για την οικοδόμηση μνημείου και μουσείου του Ντενκτάς. Αλλού αναφέρει ότι έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να παραδοθούν όλα τα οχήματα που θεωρούνται απειλητικά για την τροχαία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «12 αυξήσεις σε 11 μήνες», γράφει ότι σε διάστημα 11 μηνών επιβλήθηκαν 12 αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες επηρεάζονται από τις τιμές του συναλλάγματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Σουχεϊλά Κιουτσιούκ, με αφορμή την 79η επέτειο της απόκτησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών στην Τουρκία, δήλωσε ότι παρόλο που έχουν περάσει 79 χρόνια, οι γυναίκες δεν έχουν κατοχυρώσει όλα τους τα δικαιώματα. Αλλού αναφέρει ότι αποφασίστηκε όπως επιστρέφεται περίπου το 2-2.5 % του φόρου σε όσους κάνουν ψώνια με τις τραπεζικές τους κάρτες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το βάρος στο δημόσιο», αναφέρει ότι το «υπουργείο οικονομικών» ανακοίνωσε τους καταλόγους των μισθών του δημοσίου και γράφει ότι από το Νοέμβριο του 2012, από τα 39 χιλιάδες 854 άτομα που λαμβάνουν μισθό του δημοσίου, οι 12,984 είναι συνταξιούχοι. Αλλού αναφέρει ότι η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών και κρασιού ΤΑΣΕλ έχει τα μεγαλύτερα κέρδη από τις εξαγωγές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε διάστημα ενός χρόνου, υπήρξε αύξηση ενός εκατομμυρίου ΤΛ (περίπου 400 χιλιάδες ευρώ) στις πληρωμές των μισθών που έκανε το «υπουργείο οικονομικών».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Υπονομεύει τις συνομιλίες», αναφέρει ότι τα τέσσερα «κοινοβουλευτικά» κόμματα θεωρούν απαράδεκτη τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου και ότι υπονομεύει τις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι επιμένει τόσο πολύ σε κοινό ανακοινωθέν γιατί προσπαθεί να κερδίσει κάποια πράγματα πριν να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η κοινή κυριαρχία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στήριξη της τοπικής απασχόλησης», γράφει ότι έχει βελτιωθεί το «καταστατικό» σχετικά με την προώθηση της τοπικής απασχόλησης και ότι οι πριμοδοτήσεις του ταμείου προνοίας και των κοινωνικών ασφαλίσεων που θα έδιναν οι εργοδότες θα δοθούν από το «κράτος». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από ενέργειες της «Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο», θα τελεστεί για πρώτη φορά μετά από 57 χρόνια λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξορινού, στην εντός των τειχών πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι τα άτομα που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό δήλωσαν ότι δεν τα βγάζουν πέρα και υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να γίνει το λιγότερο 1700 ΤΛ (περίπου 610 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα