Έρευνα: Οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι κλείνουν το διακόπτη της συμπάθειας

Ψυχρός, απρόσιτος, στυγνός, άκαρδος. Το κλασικό "προφίλ" των ψυχοπαθών δολοφόνων και εν γένει εγκληματιών. Και όχι μόνον στο σινεμά. Ήταν ευρέως αποδεκτή επιστημονική πεποίθηση ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες δεν μπορούν να νιώσουν καμία συμπάθεια γι' αυτό προχωρούν σε τόσο βίαια εγκλήματα. Και μάλιστα μετά δεν έχουν τύψεις. Ενώ, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά, έχουν το υψηλότερο ποσοστό υποτροπής στο έγκλημα αφότου αφεθούν ελεύθεροι από τις φυλακές.

Όμως μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην

επιθεώρηση Brain, αποδεικνύει ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν ένα διακόπτη, τον οποίο ανοίγουν και κλείνουν κατά βούληση κι έτσι μπορούν να νιώθουν ή να μη νιώθουν συμπάθεια για τον άλλο και συνεπώς για τα θύματα τους.

Οι μελετητές έβαλαν ψυχοπαθείς εγκληματίες που είναι φυλακισμένοι να βλέπουν βίντεο ανθρώπων που χτυπούν και τραυματίζουν άλλους. Οι ερευνώμενοι δεν έδειξαν να ταράσσονται από τις εικόνες ούτε να νιώθουν κάποια συμπάθεια για το θύμα.

Όταν όμως οι επιστήμονες τους ζήτησαν να φανταστούν πώς μπορεί να ένιωθε αυτός που βίωνε τον πόνο, η περιοχή του εγκεφάλου που εδράζεται το αίσθημα του πόνου και της συμπάθειας ενεργοποιήθηκε (όπως έδειξε το εγκεφαλογράφημα).

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν την ικανότητα να νιώθουν συμπάθεια. Απλά – εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους ανθρώπους- μπορούν να τη νιώθουν ή να μην τη νιώθουν κατά βούληση.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη ανεκτίμητης αξίας. Ενώ ενισχύονται οι ελπίδες ότι θα μπορεί να υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν στο να συμπάσχουν με τους άλλους και άρα να αποτραπούν από τις εγκληματικές ενέργειες.

Η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή προσωπικότητας. Οι ψυχοπαθείς είναι συνήθως αφύσικα γοητευτικές προσωπικότητες, παθολογικοί ψεύτες ενώ έχουν ελάχιστη ικανότητα να νιώσουν τύψεις.

Οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στους κατοπτρικούς νευρώνες. Τους νευρώνες εκείνους δηλαδή που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε αλλά και να μιμούμαστε τη διάθεση και τις πράξεις των άλλων. Οι κατοπτρικοί νευρώνες παίζουν καταλυτικό στην ανάπτυξη της κοινωνικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα