Ερώτηση Στ. Παναγούλη και Ν. Αθανασίου για τη Siemens

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρναρα και Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου με θέμα «Η Siemens παίρνει πάλι δουλειές, ενώ είναι υπόδικη».

Μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές ρωτούν: «Πώς συμβιβάζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τους κανονισμούς ανταγωνιστικότητας, τους νόμους υπέρ της διαφάνειας και τις οδηγίες ηθικής

εταιρικής ευθύνης η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμό αγοράς περιουσίας του Δημοσίου, τη στιγμή που είναι υπόδικη στα ελληνικά δικαστήρια;».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους Υπουργούς:

• Οικονομικών

• Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Η SIEMENS A.G. ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΛΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΙΚΗ»

Η αμαρτωλή εταιρεία SIEMENS A.G., που ευθύνεται για τη δωροδοκία πολιτικών και στελεχών του Δημοσίου, διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ την αγορά της Ελληνικής Εταιρείας Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, μετά την ενεργοποίηση της εξωδικαστικής συμφωνίας αποζημίωσης που υπέγραψε με το Υπουργείο Οικονομικών (Ηλεκτρονικό Βήμα 2/10/2013). Και το κάνει αυτό, ενώ ο Ο.Σ.Ε. έχει προσφύγει δικαστικώς κατά της πολυπλόκαμης γερμανικής εταιρείας, ζητώντας αποζημίωση 290 εκατομμυρίων ευρώ για αθέτηση συμβατικών όρων.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ο συμβιβασμός αποσκοπούσε στο να ξεπλύνει την εταιρεία από τις μίζες για να μπορέσει να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της. Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στη συμφωνία – χάδι, ο γερμανικός κολοσσός πήρε άφεση αμαρτιών δίνοντας μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ για… σεμινάρια κατάρτισης, υποτροφίες, ιατρικό εξοπλισμό και υποχρέωση επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη συνολική ζημία του ελληνικού κράτους από υπερτιμολογήσεις σε ποσό που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε να παραιτηθεί από τις αρχικές της απαιτήσεις για χρηματική αποζημίωση και επιβολή προστίμου λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δίνοντας πιστοποιητικό αξιόπιστης επιχείρησης στη SIEMENS Α.Ε. αλλά όχι στην μητρική SIEMENS A.G., η οποία εμφανίζεται άσπιλη και αμόλυντη. Στην εν λόγω συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι θα διορισθεί ένας «Επίτροπος Εταιρικής Συμμόρφωσης», ο οποίος θα επιβλέψει για περίοδο τριών ετών τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους κατά της διαφθοράς, έχοντας δικαίωμα παραπομπής στοιχείων στον εισαγγελέα. Όμως, το κείμενο ορίζει ότι ο Επίτροπος θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της SIEMENS A.G.! Δηλαδή η μιζαδόρος εταιρεία θα έχει λόγο για το ποιός θα την ελέγχει!

Ερωτώνται οι κ.κ. αρμόδιοι υπουργοί:

-Πώς συμβιβάζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τους κανονισμούς ανταγωνιστικότητας, τους νόμους υπέρ της διαφάνειας και τις οδηγίες ηθικής εταιρικής ευθύνης η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμό αγοράς περιουσίας του Δημοσίου, τη στιγμή που είναι υπόδικη στα ελληνικά δικαστήρια;

-Πώς προτίθεται το ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει τα συμφέροντα του υπερασπιζόμενο τον Ο.Σ.Ε., τον οποίο, όμως, θέλει να ξεφορτωθεί στα γρήγορα;

-Πώς προχωρεί η εφαρμογή της συμφωνίας Εταιρικής Συμμόρφωσης;

-Ποιος διορίσθηκε Επίτροπος Εταιρικής Συμμόρφωσης;

-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Επίτροπος για τη συμμόρφωση της εταιρείας, ποιους εσωτερικούς ελέγχους πραγματοποίησε και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών;

Και καλούνται να καταθέσουν:

- Να κατατεθούν το βιογραφικό σημείωμα του διορισθέντος Επιτρόπου Εταιρικής Συμμόρφωσης καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα αναφορικά με τις ενέργειες και εσωτερικούς ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει και τα αποτελέσματα αυτών.

ΟI ΕΡΩΤΩΝTEΣ & ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ»

Keywords
Τυχαία Θέματα