Έσβησε με ψηλά το… κεφάλι το Philae

Τα επιστημονικά δεδομένα που κατέγραψε από τον κομήτη Tchouri, κατά τη διάρκεια της αποστολής του προτού σταματήσει να λειτουργεί η…

«Λάβαμε τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίγκ, εκ των ερευνητών της αποστολής, αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων, προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

Στο πείραμα αναλύθηκε δείγμα που ελήφθη από την επιφάνεια του κομήτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης χημικών υπογραφών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος.

«Τα πάντα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο»,

συμπλήρωσε ο Μπιμπρίγκ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Καταφέραμε ακόμα και την περιστροφή του για να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη της ηλιακής ακτινοβολίας», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η ESA μετέφερε τον ενθουσιασμό των επιστημόνων.

«Υπήρξε τεράστια επιτυχία, σύσσωμη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη», είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, επικεφαλής της επιχείρησης Rosetta.

«Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Philae και η Rosetta πρόκειται να καταστήσουν αυτή την αποστολή κομβική στην επιστήμη των κομητών», σχολίασε από την πλευρά του ο Ματ Τέιλορ, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος Rosetta.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko, αφού διαχωρίστηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό, αλλά και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Keywords
Τυχαία Θέματα