ΕΒΕΑ: Απαισιόδοξοι οι 9 στους 10 πολίτες

Τη μεγάλη αισιοδοξία σχεδόν του συνόλου των πολιτών αποτυπώνει έρευνα του ΕΒΕΑ , με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο».

Το 88% των ερωτηθέντων, δηλαδή περίπου οι 9 στους 10 πολίτες, δήλωσε απαισιόδοξο τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την κατάσταση των προσωπικών τους οικονομικών, όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 90%.

Επίσης, το 65% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το 2012 τα προσωπικά τους εισοδήματα θα συρρικνωθούν περισσότερο.

Ναι στην συμμετοχή

στο ευρώ

Πάντως, την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη επιθυμεί το 71% των ερωτηθέντων, ενώ διχασμένες είναι οι απαντήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπου το 40% την κρίνει θετικά, το 37% την κρίνει αρνητικά και ένα 25% δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη.

Παράλληλα, το 47% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών, ενώ το 40% εμφανίστηκε αντίθετο με μια τέτοια προοπτική.

Κ. Μίχαλος: Αλλάξτε μίγμα πολιτικής

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους πολίτες, η πλέον απαισιόδοξη εικόνα των οποίων αποτυπώθηκε στο βαρόμετρο.

«Είναι σαφές, ότι η απαισιοδοξία αυτή που δεν οφείλεται μόνο στο αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, αλλά και σε πραγματικά γεγονότα, έχει επηρεάσει την κίνηση στην αγορά και γενικότερα την επιχειρηματικότητα. Για πολλοστή φορά το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μίγμα της πολιτικής της και κυρίως να παγώσει κάθε νέα οριζόντια πολιτική λιτότητας στρέφοντας την προσοχή της στην προώθηση πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων αναπτυξιακών μέτρων», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Μίχαλος εξαπέλυσε πυρά για τις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την πάταξη του παρεμπορίου, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι βασική αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος, που στερεί έσοδα 6 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία και διαφυγόντα τζίρο 25 δισ. ευρώ είναι «η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία που διέπει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα