Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2012

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει φέτος 35 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Στην όμορφη βορειοελλαδίτισσα Δράμα, απόλυτα ταυτισμένη με τον ελληνικό κινηματογράφο στην πιο νεανική εκδοχή του, θα προβληθούν φέτος 85 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 209 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετοχή ρεκόρ για

τα δεδομένα του θεσμού αν μάλιστα λάβει κανείς υπ' όψιν την οικονομική δυσπραγία. Οι φετινές «μικρές», ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές, διακρίνονται για την ποιότητά τους αλλά και την έμφαση που δίνουν οι δημιουργοί τους στην ταλανισμένη από την κρίση Ελλάδα και στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μια χώρα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, άστεγοι, έξαρση του εθνικισμού, οικογένεια, εργασιακές σχέσεις.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος «η ταινία μικρού μήκους αποτελούσε ανέκαθεν προνομιακό χώρο για την άμεση αποτύπωση συμπτωμάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τον πειραματισμό στην καλλιτεχνική δημιουργία».

Για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα digi (στο οποίο μέχρι πέρυσι διαγωνίζονταν οι ψηφιακά γυρισμένες ταινίες) ενοποιείται με το ελληνικό διαγωνιστικό (ταινίες σε φιλμ) σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα των νέων ελλήνων δημιουργών.

Το φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει περισσότερες από 50 ταινίες και από τις 5 ηπείρους (μια επιλογή από 1.100 ταινίες που υποβλήθηκαν), ενώ θα φιλοξενήσει το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας ελληνικής παραγωγής στο 3ο Σπουδαστικό Πανόραμα.

Στο εορταστικό πρόγραμμά του εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: αφιέρωμα στις Εθνικές Σχολές Κινηματογράφου της Σλοβακίας (VSMU) και της Ρουμανίας («I.L.Caragiale»), παρουσίαση του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, παρουσίαση μαθητικών ταινιών, εργαστήρια animation, εκδήλωση της Ένωσης Σεναριογράφων με θέμα την κατοχύρωση σεναρίων, εκθέσεις και Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τους Θ. Βαλτινό, Β. Ραπτόπουλο και Γ. Κακουλίδη.

Ξεχωρίζουν οι προβολές των υποψήφιων ταινιών για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και η παρουσίαση της νεανικής ταινίας αποφοίτησης («Το χέρι του Paulista», 1998), του διάσημου ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου, βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την σκληρή ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες».

Ραντεβού στην Δράμα!

Keywords
Τυχαία Θέματα