Φουκς: Nα τηρήσει η Ελλάδα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις

Η κατάθεση αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για μια βραχυπρόθεσμη λύση στο ελληνικό ζήτημα, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος…

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ τονίζει ότι η «νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοια δέσμευση», απορρίπτοντας μάλιστα την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για

ανταλλαγή ομολόγων.

Παρόλα αυτά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επιτυχημένη πορεία. Έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, η ανταγωνιστικότητα της αυξήθηκε. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός "success story". Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο αργότερα, μετά από μια τέτοια δέσμευση» σημειώνει ο κ. Φουκς, ο οποίος επιμένει ότι για «μια βραχυπρόθεσμη λύση» «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Στο μεταξύ πάντως, ο Φουκς θεωρεί ότι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για ανταλλαγή ομολόγων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αποτελεί πιθανή λύση.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων, όπως δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους, όπως η αναβολή της απόσβεσης και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Περαιτέρω ελάφρυνση σε ότι αφορά την ήδη εξαιρετικά μειωμένη εξυπηρέτηση του χρέους της δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, τόνωση της απασχόλησης και ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση της τρόικας, καταλήγει πως «το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄ εαυτό ο όρος "τρόικα"».

«Οι "πιστωτές" της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Και οι τρεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αλλά αναγκαίο μέρος της λύσης για την Ελλάδα, αποτελώντας πραγματικά χείρα βοηθείας για τη χώρα. Και τα τρία θεσμικά όργανα επιθυμούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα