Γ. Παπακωνσταντίνου: Απαισιόδοξος για τη διάρκεια της κυβέρνησης

Απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης εμφανίζεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Wirtschaftswoche»

αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός συνιστά μεγάλη πολιτισμική μεταβολή για την Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως δεν του αρέσει «το πως ΠΑΣΟΚ

και ΔΗΜΑΡ, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμμετέχουν στην κυβέρνηση με μισή καρδιά», αλλά εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Σημειώνει επίσης ότι ο ίδιος θα προτιμούσε ένα σχήμα όπως στην Γερμανία, όπου όλα τα κόμματα ορίζουν υπουργούς. Ειδικότερα όσον αφορά στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας παρατηρεί ότι πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι στην τελευταία τους θητεία και αναφέρει ότι θα προτιμούσε περισσότερους τεχνοκράτες και φρέσκα πρόσωπα.

Επισημαίνει επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει αποφασιστικά τη σύνδεση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων με την αμοιβή τους και τονίζει ότι το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα αντιτάσσονται στην αλλαγή.

Τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει «να δούμε τα γεγονότα ως μια κλήση αφύπνισης», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξει εκ θεμελίων ο τρόπος που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος, το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πρόνοια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνεται της πολιτικής που άσκησε και αναφέρεται στα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, με την μείωση π.χ. του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8% σε δύο χρόνια και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

Εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος δεν θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικές επιλογές στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να έχει ενεργήσει ταχύτερα, καθώς, όπως λέει, όταν ανέλαβε, «τα πράγματα ήταν ήδη τελείως εκτός ελέγχου».

Ερωτηθείς σχετικά με την απροθυμία χωρών όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι αυτές οι χώρες επωφελήθηκαν πάρα πολύ από το ευρώ.

«Η Γερμανία μεταρρύθμισε την οικονομία της, αλλά είχε και μεγάλο κέρδος από μια συμφέρουσα ισοτιμία, η οποία οδήγησε σε έκρηξη των εξαγωγών. Η βιομηχανία το γνωρίζει, αλλά οι πολιτικοί ευχαρίστως το παραβλέπουν. Στους πολίτες δεν εξηγείται επαρκώς», τονίζει. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει το γεγονός ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να το κάνει, όπως και ότι θα έπρεπε να μεταβεί και στην Ιταλία και στην Ισπανία.

«Οπωσδήποτε θα υπήρχαν διαδηλώσεις, αλλά εάν σεβόταν τα συναισθήματα των ανθρώπων και δεν παρουσιαζόταν ως κατακτητής, η επίσκεψη θα είχε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση προκαλούν την εντύπωση ότι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να χειριστούν την τεράστια δύναμη που έχουν στην Ευρώπη. Μερικές φορές η Γερμανία κοιτάζει υπερβολικά προς το εσωτερικό της. Θα έπρεπ

Keywords
Τυχαία Θέματα