Γεν. Ελεγκτής: Η υπόθεση Γιωρκάτζη αφορά στην Αρχή Εξυγίανσης

Την Αρχή Εξυγίανσης και όχι το ευρωσύστημα αφορά η υπόθεση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και, ως εκ…

Στο πλαίσιo συνάντησης του Γενικού Ελεγκτή με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε, ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας από την Ελεγκτική Υπηρεσία

είναι χαλαρότερο σε σχέση με άλλους ελεγχόμενους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτό, πρόσθεσε, αφορά κυρίως στον περιορισμό που έχει τεθεί στο νόμο της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ελέγχει οτιδήποτε έχει να κάνει με το ευρωσύστημα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως «αδυναμία».

Παρόλ' αυτά, ξεκαθάρισε, το συγκεκριμένο μας θέμα (σημ. της Διοικήτριας της ΚΤ) δεν αφορά στο ευρωσύστημα, αλλά, δραστηριότητα της Κεντρικής Τράπεζας υπό την αρμοδιότητα της Αρχής Εξυγίανσης που δεν αφορά στο ευρωσύστημα. «Ως εκ τούτου το νομικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα, παρέχει στην Ελεγκτική Υπηρεσία την εξουσία οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε την είδηση του SigmaLive, σύμφωνα με την οποία κατεγράφη σειρά επισημάνσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία και ακολούθως διαβιβάστηκε στην Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, και πως η κ. Γιωρκάτζη ζήτησε γνωμάτευση από το ιδιώτη δικηγόρο Ευστάθιο Ευσταθίου.

Όπως εξήγησε ο κ.Μιχαηλίδης, ο κ.Ευσταθίου, έχει εκφράσει κάποιες απόψεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ούτε ο Ελεγτής, ούτε ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης, ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο η Διοικήτρια ασκεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες της και ότι είναι εξουσία του Δικαστικού Συμβουλίου που συστήνεται με βάση τις πρόνοιες του συντάγματος. "Αυτό είναι ένα νομικό θέμα το οποίο δεν προτίθεμαι να σχολιάσω και κυρίως αναμένω ότι θα τύχει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία στα πλαίσια της ετοιμασίας την οποία κάνει τώρα για την υπόθεση που θα παραδοθεί ενώπιον του δικαστικού αυτού συμβουλίου και υποθέτω ότι αυτό μάλλον θα είναι και θέμα το οποίο ενδεχομένως να εγερθεί και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αν τελικά αυτή - όπως αντιλαμβάνομαι - θα παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο", ανέφερε.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι ένα θέμα το οποίο θα κριθεί "είναι κατά πόσον ισχύει η άποψη του κ . Ευσταθίου ότι το δικαστικό αυτό συμβούλιο θα πρέπει αυτεπάγγελτα, διαβάζοντας τις εφημερίδες ή δεν ξέρω με ποιο τρόπο, σκέφτεται ή νομίζει ότι υπάρχει κάποια παράβαση του συμβολαίου ενός αξιωματούχου ή έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα, αν είναι δυνατό δηλαδή ένα δικαστικό συμβούλιο αυτεπάγγελτα να συνέρχεται και να αποφασίζει να εξετάσει κάποιο θέμα. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον αυτό δεν μπορεί να ισχύει αλλά αυτό θα κριθεί νομικά".

Διαψεύδει ότι ενεργεί ως δικαστής ο Ο.Μιχαηλίδης

Σε παρατήρηση ότι κατηγορείται ότι ενεργεί ως ανακριτής κριτής και δικαστής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στην επιστολή της Υπηρεσίας του που έγινε στη βάση συνήθους διαδικασίας ελέγχου στην οποία καταγράφονται ευρήματα και θέσεις και ζητείται σχόλιο από τον ελεγχόμενο, "είχαμε καταγράψει καταρχήν διαπιστώσεις και ζητήσαμε τις απόψεις της κ. Γιωρκάτζη, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, ως εκ τούτου δεν νομίζω να υπάρχει θέμα και δεν νομίζω να μπορεί να πει κάποιος εύκολα ότι αυτό που κάναμε ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναμένεται να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση".

"Αλλά ενδιαφέρον θα ήταν, για το συγκεκριμένο θέμα των αρμοδιοτήτων της ελεγκτικής υπηρεσίας είτε για έλεγχο τέτοιων θεμάτων, είτε και ειδικότερα για έλεγχο διαχειριστικών θεμάτων στην Κεντρική Τράπεζα, να ανατρέξετε και εσείς και να βρείτε απαντήσεις σε ετήσιες εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας τις οποίες υπέγραφε η κ. Γιωρκάτζη, νομίζω εκεί θα βρείτε τις απαντήσεις για αυτά τα θέματα", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι όταν ήταν γενική ελέγκτρια επιχειρούσε να ελέγξει την Κεντρική Τράπεζα , αλλά τώρα που είναι Διοικήτρια θέλει να ανατρέψει αυτό το ζήτημα, κάλεσε και πάλι να ανατρέξουν κάποιοι σε παλαιότερες εκθέσεις. "Να διαβάσετε τις εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, η τελευταία είχε παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2013 λίγους μήνες προτού αποχωρήσει η κ.Γιωρκάζτη και θα βρείτε μέσα θέματα διαχειριστικά που αφορούν την ΚΤ, για προσλήψεις προσωπικού για τέτοια θέματα", σημείωσε.

Συλλούρης: Στο ΕΥΡΩΚΟ μας ενδιαφέρει η ουσία

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ για το θέμα, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, σημείωσε ότι το κόμμα του και τον ίδιο τους ενδιαφέρει πάντα η ουσία και όχι οι τύποι και οι νομικίστικες προσεγγίσεις. "Και έτσι κάνουμε τις τοποθετήσει μας, από κει και πέρα αν τα ευρήματα είναι σωστά δεν θα πρέπει να σκοντάψουμε στις διαδικασίες, τα ίδια ευρήματα ίσως μπορεί να τα πιστοποιήσει και άλλος αξιωματούχος πχ ο Γενικός Εισαγγελέας ή και άλλοι",ανέφερε. Πρόσθεσε ότι περιέχονται (τα ευρήματα) και σε πρακτικά ακόμη και της Επιτροπής θεσμών όταν γινόταν η εξέταση του θέματος των τραπεζών. "Η θέση της ελεγκτικής υπηρεσίας και υπό την παρούσα ηγεσία και υπό την προηγούμενη, πάνω στα θέματα του ελέγχου της ΚΤ, δεν νομίζω να ήταν διαφορετική, ήταν πάντα η ίδια και μπορείτε να ανατρέξετε και σε εκθέσεις και σε πρακτικά της Βουλής", σημείωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε επί τούτου ότι στην ουσία οι διαπιστώσεις της επιστολής που διαβιβάστηκε στις έξι Μαρτίου στην κ. Γιωρκάτζη δεν αφορούν διαπιστώσεις που προκύπτουν από κάποιο ειδικό έλεγχο που έχουμε διεξαγάγει. "Δεν χρειάστηκε δηλαδή να μπούμε στα γραφεία, να πιάσουμε φακέλους κλπ, και ακριβώς συμφωνώ ότι αυτό το θέμα που έχει εγερθεί, δεν πρέπει να αφεθεί να επηρεάσει την ουσία, αυτό που είχαμε πει εμείς, θεωρητικά θα μπορούσε να το είχε πει ο οποιασδήποτε και δεν χρειάστηκε να εντοπίσουμε στοιχεία για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα τα καταρχήν, τα οποία αποστείλαμε για σχολιασμό στην ΚΤ", κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ προέβη σε δήλωσε και για το θέμα της αφερεγγυότητας, λέγοντας ότι η πρόταση του κόμματός του για τους εγγυητές άρχισε να κερδίζει έδαφος."Και είναι και η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δεχθούμε τις επόμενες λίγες ώρες και ημέρες, μέχρι τη Δευτέρα δηλαδή, εισηγήσεις από άλλα κόμματα ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη και θετική μας ψήφος για τα πέντε νομοσχέδια, διαφορετικά εμείς θα ζητήσουμε το πέμπτο νομοσχέδιο να μπει πρώτο στην συνεδρίαση για απόφαση, θα το καταψηφίσουμε και μετά θα συνεχίσουμε με τα άλλα τέσσερα", είπε ο κ. Συλλούρης. Και πρόσθεσε: "Και βάζω κάτω και μια διαδικαστική πρόταση για να είμαι καθαρός και δίκαιος προς όλα τα κόμματα, αν δεν μπει πρώτα το πέμπτο νομοσχέδιο θα καταψηφίσω τα άλλα τέσσερα για λόγους διαδικασίας".

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα