Γερμανία: Οι Χριστιανοκοινωνιστές επικρίνουν τις Βρυξέλλες

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, υιοθέτησε σήμερα ένα πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές πολύ επικριτικό έναντι των Βρυξελλών με στόχο να συγκρατήσει ψηφοφόρους που δελεάζονται από πιο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Έπειτα από μια διήμερη συνεδρίαση στο Άντεχς (Βαυαρία, νότια Γερμανία), οι ηγέτες της CSU επικύρωσαν ένα έγγραφο δέκα σελίδων στο οποίο ζητούν περιορισμό των εξουσιών των

Βρυξελλών. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται προτάσεις για να εξασφαλίσει η Γερμανία βέτο στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να μειωθεί δραστικά το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για να δοθεί στα χρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης το δικαίωμα να χρεωκοπούν.

Η Μέρκελ δεν υποστηρίζει αυτές τις κινήσεις, έτσι είναι πολύ απίθανο να γίνουν κυβερνητική πολιτική, όμως το μανιφέστο υπογραμμίζει τους φόβους μεταξύ των γερμανών συντηρητικών ότι θα χάσουν ψηφοφόρους από το κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) που τάσσεται εναντίον του ευρώ και αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να πάρει λίγο πάνω από 5% στις Ευρωεκλογές της 22ας Μαΐου.

"Δεν μπορεί να αποφασίζουν τα πάντα οι Βρυξέλλες, πρέπει εμείς να παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στο οποίο ζητείται επίσης μεταξύ άλλων το δικαίωμα να διοργανώνεται δημοψήφισμα στη Γερμανία σε περίπτωση που λαμβάνεται μια σημαντική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξάλλου η CSU ζήτησε να σταματήσουν οι νέες εντάξεις στην ΕΕ, με στόχο ιδιαίτερα την Τουρκία και την Ουκρανία.

"Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη και ένας καλός φίλος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σήμαινε όμως ότι θα ζητούσαμε υπερβολικά πολλά από την Τουρκία, όπως και από την Ευρώπη", υποστηρίζεται στο πρόγραμμα της CSU.

Όσο για την Ουκρανία, "θέλουμε να ενισχυθεί δημοκρατικά και οικονομικά. Αλλά γι΄ αυτό δεν έχει ανάγκη μια προοπτική ένταξης" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προστίθεται.

Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν επικρίσεις στους κόλπους της γερμανικής πολιτικής τάξης, της CDU περιλαμβανομένης.

Οι χριστιανοδημοκράτες ποντάρουν "στο λαϊκισμό", κατήγγειλε η Γιασμίν Φαχίμι, γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ- Στάινμαγερ

Keywords
Τυχαία Θέματα