Γιατί λέμε χτύπα ξύλο και χτυπάμε;

Το κάνουμε πολλοί από εμάς. Όταν αναφέρετε για κάποιον που ζει, κάτι για πχ θάνατο, λέμε "χτυπα ξύλο" και το χτυπάμε, γιατί όμως;

Καθώς συζητάμε με τους φίλους μας, λέμε κάτι για κάποια συμφορά, ένα σεισμό ας πούμε, ή κάτι πιο απλό για κάποιο ατύχημα που είχε κάποιος κοντινός μας. Πολλές φορές θα κάνουμε κάτι πολύ απλό: θα χτυπήσουμε κάποιο ξύλο λέγοντας «μακριά από μας»!!

Γιατί το κάνουμε όμως αυτό; Που βρίσκονται οι ρίζες αυτής της... τελετής;; Ας ρίξουμε μια ματιά!

Η σημασία του χτυπήματος στο ξύλο έχει γενικά έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα, για να κρατήσουμε μακριά μας κάθε

είδους αρνητικές ενέργειες, βασκανίες και κακοτυχίες. Η αρχή αυτού του συνήθειου βρίσκεται στις παγανιστικές προχριστιανικές θρησκείες και πιθανότατα στον δρουιδισμό,

Στα πανάρχαια χρόνια, ο κόσμος και οι θρησκείες, πιστεύανε πως μέσα στο ξύλο, στα δέντρα δηλαδή, κατοικούσαν κάθε λογής πνεύματα, καλά και κακόβουλα. Ο βασικός λόγος που χτυπούσαν ξύλο τότε ήταν για να τα διώξουν και να μην προλάβουν να ακούσουν αυτό που ειπώθηκε, συνήθως αρνητικό. Ο λόγος; Για να μην το πραγματοποιήσουνε φυσικά!!

Άλλη μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο ότι τότε, πολλές φορές θα συναντιόνταν άνθρωποι στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, καλά ή κακά, νόμιμα ή παράνομα. Με το να χτυπάνε ξύλο, κορμούς δέντρων δηλαδή, διώχνανε τα οποιαδήποτε πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν!!

Βέβαια δεν χτυπάνε όλοι το ξύλο!! Οι Βρετανοί έχουν την έκφραση touch wood – άγγιξε το ξύλο!! Μια εξήγηση αυτής της «παραλλαγής» βρίσκεται σε μια παλιά Ιρλανδέζικη δεισιδαιμονία που λέει ότι αυτό το κάνανε για να ευχαριστήσουν τα μικρά ανθρωπάκια που τους χαρίζανε καλή τύχη!!

Επίσης θεωρούσαν πως τα δέντρα λατρεύονταν ως τόποι κατοικίας καλών και ευγενικών πνευμάτων. Έτσι, αγγίζοντας το ξύλο, την κατοικία δηλαδή του πνεύματος, προστατευόσουν και ο ίδιος από τα κακά πνεύματα!! Το άγγιγμα του ξύλου βλέπετε, πίστευαν πως προστατεύει και από την πραγματοποίηση κάποιων αρνητικών οιωνών!

Αργότερα η εν λόγω πρακτική συνδέθηκε με τον σταυρό του μαρτυρίου σαν μια πιθανή ρίζα του εθίμου!!

Όπως και να έχει το πράμα, ένα είναι σίγουρο: είναι καλό να έχουμε πάντα κοντά μας λίγο ξύλο για άγγιγμα ή/και χτύπημα!! Καλή μας τύχη λοιπόν και... -τοκ-τοκ!- μακριά από μας το κακό!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα