Γιατί τώρα ασκεί κριτική η Ντόρα Μπακογιάννη

Η θυγατέρα του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δείχνει ότι η «νεοφιλελεύθερη» πτέρυγα της Ν.Δ. θέλει και εξακολουθεί να διεκδικεί διακριτό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ύστερα από μια μακρά περίοδο σιωπής, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται έτοιμη όχι μόνο να δώσει το πολιτικό στίγμα της αλλά να δείξει ότι εκφράζει τη «νεοφιλελεύθερη» πτέρυγα της Ν.Δ. Με τον τρόπο αυτό, η βουλευτής Επικρατείας δηλώνει παρών στις εξελίξεις

και σε όσα αναμένεται να συμβούν...

Η θυγατέρα του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά πότε πρέπει ένας πολιτικός να επιλέγει τη σιωπή και πότε να μιλά. Γνωρίζει ακόμα καλύτερα πώς στο πολιτικό παίγνιο θα πρέπει να πει ορισμένα πράγματα ή ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσει. Στην κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή επιβεβαίωσε τους πολιτικούς παρατηρητές που ανέφεραν ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολιτικές φιλοδοξίας αλλά διακρίνεται από την πολιτική συνέπεια και τη συναίσθηση του συλλογικού στόχου έναντι του προσωπικού σχεδιασμού.

Αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται πως έρχεται σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς που κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός γι' αυτό και η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να παρέμβει. Χωρίς να υπολογίσει τις υποσχέσεις που έχει λάβει πως πιθανότατα να διαδεχθεί την κ. Μαρία Δαμανάκη στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου που θα συμμετάσχει στην Κομισιόν, πήρε την πρωτοβουλία να εκφράσει τη «φιλελεύθερη πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας.

Το εσωκομματικό πεδίο

Όσοι φιλελεύθεροι έχουν απομείνει στο κόμμα δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν όμως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και ζυμώσεις που έχουν ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι τελευταίες παρεμβάσεις της κ. Μπακογιάννη.

Το στέλεχος της Ν.Δ. δήλωσε στην «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» ότι ο τακτικισμός θα βλάψει τη Ν.Δ. ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως θέτει τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα υπεράνω των εθνικών. Με τον πιο απλό τρόπο κατέρριψε το επιχείρημα του κ. Σαμαρά περί της «Νέας Ελλάδας» την οποία βαυκαλίζεται.

«Αυτή είναι η πολιτική του οπορτουνισμού. Είναι η παλιά Ελλάδα. Δεν λες δημοσίως τίποτε και παίζεις το δικό σου κομματικό παιγνιδάκι», δήλωσε επί λέξει η κ. Μπακογιάννη στη "FAZ". Ταυτοχρόνως, η υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή επισήμανε ότι «είναι λάθος η δαιμονοποίηση της κυβερνητικής θητείας 2004 – 2009 του κ. Κώστα Καραμανλή». Πολύ έξυπνα μάλιστα, έψεξε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις αλλά δεν επέλεξε πρόσωπα που τις πίστευαν για να τις προωθήσουν και γι' αυτό η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση σήμερα.

Η κριτική στον κ. Γ. Στουρνάρα

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, χθες, η κ. Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία να συνεχίσει την κριτική της έναντι της εφαρμοζόμενης πολιτικής. «Δεν κάνετε τον πολίτη σύμμαχό σας» παρατήρησε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και επιτέθηκε στην τρόικα. «Τι κερδίζουν αυτοί οι τρεις 'καμπαλέρος' όταν υποχρεώνουν μια χώρα να ακολουθεί μια φορολογική πολιτική χωρίς αποτέλεσμα; Να έρθει η τρόικα και να ζητήσει συγγνώμη», σημείωσε.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι «μητσοτακικοί» δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια είτε σε κυβερνητικό, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο. Βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τους «καραμανλικούς», οι οποίοι αποφάσισαν πως «δεν θα αφήνουν τίποτε αναπάντητο» μετά τα περίεργα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας.

Η προοπτική αλλοίωσης της Νέας Δημοκρατίας από πολυτασικό σε προσωποπαγές κόμμα προκαλεί αναταράξεις και ζυμώσεις από τις οποίες δεν μπορεί να μη συμμετέχει η κ. Μπακογιάννη, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Απλώς το προηγούμενο διάστημα, η σιωπή ήταν η πολιτική της επένδυση, την οποία θα κεφαλαιοποιήσει τώρα με τις παρεμβάσεις της. Όπως έλεγε ένα στέλεχος των κυβερνήσεων του πατέρα της, «δίπλα στον Ψηλό η Ντόρα έμαθε ν' αφουγκράζεται τη βάση και να λειτουργεί για λογαριασμό της. Έτσι οι παρεμβάσεις της μπορεί να μην αρέσουν στην ηγεσία, σίγουρα όμως θα συσπειρώνουν τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες στο πλευρό της».

Keywords
Τυχαία Θέματα