Η CIA, η Γαλλία και ο δολοφόνος του Κένεντι

Η υπόθεση της δολοφονίας Κένεντι έχει έρθει μετά από χρόνια πάλι στην επικαιρότητα με βιβλία και νέα σενάρια για ποιος ήταν ο δράστης.

Στο συνέδριο στη γαλλική πόλη Ρουασί, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, ιστορικοί και δημοσιογράφοι συμφώνησαν με την άποψη ότι ο Λι Χάρβι Όσβαλντ ήταν όντως ένας μοναχικός δολοφόνος, όπου απέδειξε και η έρευνα που είχε γίνει το 1964.

Ο

δημοσιογράφος και ιστορικός Βίνσεν Κιβί, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Ποιος δε σκότωσε τον Τζον Κένεντι;» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μελέτησε μια άλλη εκδοχή της δολοφονίας του αμερικανού προέδρου, η οποία τεκμηριώνεται από επίσημα έγγραφα του αρχείου της CIA.

To 1977 η ερευνήτρια Μέρι Φερέλ ανακάλυψε σε αυτό το αρχείο μια επιστολή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Στην επιστολή αυτή αναφερόταν πως ο πρώην αξιωματικός της γαλλικής Μυστικής Ένοπλης Οργάνωσης (OAS) βρισκόταν στο Ντάλας στις 22 Νοεμβριου 1963, «και 18 ώρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι απελάθηκε από τις αμερικανικής αρχές στον Καναδά ή το Μεξικό».

«Στο έγγραφο υπήρχαν ορισμένα ονόματα, με τα οποία κυκλοφορούσε αυτός ο Γάλλος: Ζαν Ζουέτρ, Μισέλ Μέρτς και Μισέλ Ρου, - λέει ο Βίνσεν Κιβί. – Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ο άνθρωπος αυτός ήταν ύποπτος για λιποταξία και ήταν μέλος της OAS. Για το λόγο αυτό η γαλλική πλευρά παρακαλούσε τη CIA όπως το βρει».

Η ομάδα OAS, η οποία ουσιαστικά είχε διαλυθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αποτελείτο από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και φανατικούς, οι οποίοι αρχικά πολεμούσαν κατά της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη Γαλλία, και στη συνέχεια υπηρέτησαν ως μισθοφόροι, οργανώνοντας τρομοκρατικές ενέργειες στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των ακροδεξιών οργανώσεων στη δολοφονία του Κένεντι δεν αποκλείστηκαν από πολλούς ιστορικούς εκείνης της εποχής, στηριζόμενοι σε αυτό το έγγραφο, άρχισαν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των γάλλων και των αμερικανών εξτρεμιστών.

Στο σενάριο αυτό, συγκεκριμένα, πίστεψε ο ειδικός Μπερνάντ Φιντσερβάλντ, συμμαθητής τους Τζον Κένεντι στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ως απόδειξη στα δημοσιεύματα του, πρότεινε τη συνέντευξη του μάρτυρα, ο οποίος «γνώριζε προσωπικά τον Ζαν Σούετρ». Ο μάρτυρας αυτός επιβεβαίωσε ότι ο Σουέτρ ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην OAS και την αμερικανική μαφία, η οποία ασκούσε τάχα πιέσεις για αυτή την υπόθεση στη CIA.

Οι οπαδοί του σεναρίου της συνομωσίας στη δολοφονία του Κένεντι επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή, πολύ περισσότερο που κατά τη σύλληψη του Σούετρ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για παράνομη μεταφορά ναρκωτικών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ είχαν κατασχέσει επιστολές από ανθρώπους που ζούσαν στο Ντάλας.

Κανείς όμως από τους ειδικούς δεν ασχολήθηκε με το ερώτημα: για ποιο λόγο οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίας θέλησαν να στείλουν στη CIA μία επιστολή με αυτό το περιεχόμενο. Τα στοιχεία της απάντησης υπήρχαν στο ίδιο το αρχείο. Σύμφωνα με υποθέσεις, ο δολοφόνος του OAS απελάθηκε στο Μεξικό, όπου το 1964 σκόπευε να ταξιδέψει ο πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Ντε Γκολ. Αυτό ήταν που προκάλεσε την ανησυχία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και έστειλαν την επιστολή στη CIA.

Keywords
Τυχαία Θέματα