Η Δικαιοσύνη βάζει «φρένο» στα Μνημόνια

21:18 9/2/2014 - Πηγή: NewsBomb

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι του 2011, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και την έκτακτη εισφορά στα απαλλοτριωμένα - Η Δικαιοσύνη αποδομεί τα μνημόνια και προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Ντόμινο εξελίξεων και μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι αποφάσεις των

ανωτάτων δικαστηρίων που το ένα μετά το άλλο αποδομούν τα μνημονιακά χαράτσια που επιβλήθηκαν στα ακίνητα είτε υπό την μορφή τελών είτε ως έκτακτες εισφορές. Την ίδια ώρα, η δικαιοσύνη προσβάλει ακόμα και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με μειώσεις μισθών και συντάξεων «τινάζοντας στον αέρα» όλα τα έσοδα που υποτίθεται ότι έχει μαζέψει η κυβέρνηση είτε από τις περικοπές είτε από την επιβολή των έκτακτων φόρων.

Οι περικοπές των ενστόλων

Η πρώτη απόφαση βόμβα που ταρακούνησε το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση ήταν η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους ενστόλους το 2012, ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων (εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ) στους στρατιωτικούς. Οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν προλαβαίνουν να κλείσουν μια μαύρη τρύπα και αμέσως βρίσκονται μπροστά σε νέες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν άλλες πολυπληθείς ομάδες πολιτών, υποχρεώνοντας το Δημόσιο σε αναδρομικές επιστροφές μισθών, συντάξεων κ.λπ.

Το χαράτσι του 2011

Μετά την υπόθεση των ενστόλων ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικό το «χαράτσι» για τα ακίνητα που πληρώθηκε τη διετία 2011 - 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με απόφαση-βόμβα του Δ΄ τμήματος του Αρείου Πάγου, που προκάλεσε σοκ στο κυβερνητικό επιτελείο - καθώς έχει εισπράξει μεγάλα κονδύλια από το ΕΕΤΗΔΕ και βρίσκεται σε εξέλιξη η είσπραξή του με τη νέα μορφή (ως ΕΕΤΑ σε δόσεις) περιορισμένο κατά 10% - το Δημόσιο ενδέχεται να αναγκαστεί να επιστρέψει περίπου 2 δις. ευρώ, αν τελικά ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση βέβαια, λόγω της αντισυνταγματικότητας και της οριακής πλειοψηφίας (3-2) παραπέμπεται στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου για οριστική κρίση. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με μεγάλη πλειοψηφία συνταγματική την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ. Τώρα το Δ΄ τμήμα ΑΠ κρίνει (293/14) τη ρύθμιση αντισυνταγματική στο σύνολό της, αλλά και αντίθετη στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου) που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα.

Αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει την άποψη αυτή, η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για επίλυση, αφού θα υπάρχει σύγκρουση με το ΣτΕ.

Επίσης, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Η ολομέλεια του ΣτΕ για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά στα απαλλοτριωμένα ακίνητα

«Kόκκινη κάρτα» έβγαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματική την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και της έκτακτης εισφοράς ακίνητης περιουσίας σε όσα ακίνητα έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί.
Οι ανώτατοι δικαστές μάλιστα διέταξαν την επιστροφή των χρημάτων σε όσους φορολογούμενους έχουν ήδη πληρώσει τους συγκεκριμένους φόρους.

To ΣτΕ έκρινε ότι η επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που «βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας».

Ως εκ τούτου σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έπρεπε να είχε επιβληθεί μηδενικός φόρος. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγές για ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Σάμο.

Έρχονται και άλλες αποφάσεις

Βήμα-βήμα η Δικαιοσύνη επιχειρεί να αποκαθηλώσει τα μνημονιακά νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια και ισοπέδωσαν μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο -πέρα από τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει ή αναμένεται να εκδώσουν για τους ένστολους κ.λπ.- μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα εκδώσουν νέες αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν αντισυνταγματικές και άλλες διατάξεις των μνημονίων. Οι νέες αυτές αποφάσεις που αναμένονται να εκδοθούν, θα ακολουθήσουν την «πεπατημένη» των προηγουμένων που αφορούσαν τους ένστολους. Δηλαδή θα κρίνουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα τα οποία επέφεραν μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, το πρώτο δεκαήμερο του ερχομένου Μαρτίου, στο Α' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, θα συζητηθούν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντά­ξεων που τους επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.

Διαβάστε ακόμα:

Δημοσιονομικές ανατροπές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το χαράτσι

Αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Keywords
Τυχαία Θέματα