Η Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Τουσκ

Ειδική μνεία στην Ελλάδα έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσορίζοντάς τον στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός

ηγέτης ανέφερε ότι είναι «μεγάλη ευχαρίστηση» που υποδέχεται τον κ. Τουσκ στο «νέο του ρόλο» και ότι είχε την «εξαιρετική εμπειρία» να συνεργαστεί μαζί του όταν ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας, «ενός από τους στενότερους συμμάχους μας και ήμουν σταθερά εντυπωσιασμένος με το εξαιρετικό έργο του και την ισχυρή υποστήριξή του στη Διατλαντική Συμμαχία» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως «η διατλαντική ενότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Προφανώς, ένα σημαντικό θέμα συζήτησης σήμερα (χθες) θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθούν οι βασικές αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας που έχουν απειληθεί από τη ρωσική επιθετικότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ισχυρή ενότητα σε σχέση με τις κυρώσεις».

Ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι «εκτιμούμε πάρα πολύ το έργο που έχει γίνει από την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να υπάρξει μια συμφωνία στο Μινσκ» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «γνωρίζουμε επίσης, από την εμπειρία του περασμένου έτους, ότι αν δεν έχουμε ισχυρή παρακολούθηση και ισχυρή εφαρμογή, οι συμφωνίες αυτές θα είναι χωρίς νόημα. Και έτσι, μέρος της συζήτησής μας θα είναι για το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε αποτελεσματικά το τι συμβαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία ώστε οι αυτονομιστές να τηρούν αυτές τις συμφωνίες».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε:

«Επίσης, θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία και αυτό θα είναι μια ευκαιρία για μας, να υπογραμμίσουμε τις ευκαιρίες για την ενίσχυση του εμπορίου μέσω της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας που συζητείται επί του παρόντος μεταξύ των δύο μερών. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία έχει προφανώς υστερήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων και καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι θα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την κατάσταση στη Λιβύη, στο Ιράκ, τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το θέμα των ξένων μαχητών στη Συρία και όσων επιστρέφουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και «ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα και δήλωσε: «έχουμε πολλά να συζητήσουμε», δίνοντας «ιδιαίτερη προσοχή» σε τρία θέματα, τις «κρίσιμες σχέσεις» με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ουκρανίας, την τρομοκρατική απειλή και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Αναφερόμενος στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «και για τους εχθρούς μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν την προπαγάνδα εναντίον μας, διαπράττουν πράξεις βίας και καταπατούν την κυριαρχία των γειτόνων μας, θέλοντας να αποδυναμώσουν την πολιτική δέσμευση του δυτικού κόσμου. Σήμερα, μπορούμε να δούμε με απόλυτη σαφήνεια πως προσπαθούν να μας διχάσουν στο εσωτερικό της Ευρώπης, καθώς και την Ευρώπη με την Αμερική. Αλλά, όταν είμαστε ενωμένοι, θα είμαστε σε θέση να θέσουμε τέρμα στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της. Και το παρελθόν έχει δείξει ότι όταν ήμασταν ενωμένοι ήμασταν σε θέση να επιτύχουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα