Η έλλειψη νερού-απειλή για την ύπαρξη ολόκληρων κρατών

Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και καταναλώνει όλο και περισσότερους φυσικούς πόρους.

Το νερό από πηγή ζωής καθίσταται απειλή για την ύπαρξη ολόκληρων κρατών. Το πρώτο, που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στο αμέσως προσεχές μέλλον, είναι η παγκόσμια έλλειψη νερού. Σήμερα το πόσιμο νερό ήδη είναι ακριβότερο του πετρελαίου. Με την πάροδο του χρόνου η δίψα μπορεί να αποτελέσει αιτία για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Στη Γη παρατηρείται αναθέρμανση του κλίματος. Σύμφωνα με πρόβλεψη διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων,

σε 100 χρόνια η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5-4 βαθμούς Κελσίου. Για ορισμένες χώρες, π.χ., στην Κεντρική Ασία, αυτό σημαίνει καταστροφή – τις απειλεί ξηρασία, υποστηρίζει ο επικεφαλής του προγράμματος «Κλίμα και ενέργεια» του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Φύση Αλεξέι Κοκόριν:

- Είναι καλά αν υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις ύδρευσης. Όμως αυτές είναι πολύ δαπανηρές. Όπως είναι γνωστό, σ΄αυτές τις χώρες τέτοιες εγκαταστάσεις ήδη είναι πολύ παλιές και ήδη δεν εκπληρώνουν τις λειτουργίες τους.

Οι προσπάθειες κατασκευής νέων φραγμάτων καθίστανται αφορμή για διεθνείς έριδες, συγκεκριμένα, το Ουζμπεκιστάν απειλεί απροκάλυπτα το Τατζικιστάν να αρχίσει πόλεμο, αν η Ντουσαμπέ κατασκευάσει υδροηλεκτρικό σταθμό στον ποταμό Βαχς και περιορίσει την περαιτέρω ροή του νερού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αφρική. Τη λεκάνη του ποταμού Νείλου μοιράζουν μια δεκάδα χώρες και για όλες έχει καθοριστεί ποσόστωση για τη χρήση των υδάτινων πόρων. Όμως από την εποχή της αποικιοκρατίας οι βασικές ποσότητες νερού καταναλώνονται από την Αίγυπτο. Μέχρι σήμερα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες αναθεώρησης των παλιών συμφωνιών και αύξησης των ποσοστώσεων άλλων χωρών το Κάιρο απαντούσε αρνητικά. Όμως σήμερα η χώρα έχει εξασθενίσει από την εσωτερική κρίση και η Αιθιοπία αποφάσισε να επωφεληθεί της ευκαιρίας. Στο έδαφος της βρίσκονται οι πηγές του Γαλάζιου Νείλου, που εξασφαλίζει τη βασική τροφοδοσία του μεγάλου ποταμού. Και εκεί Αντίς Αμπέμπα ξεκίνησε την κατασκευή του φράγματος. Οι Αιθίοπες υποστηρίζουν ότι, αν λάβουν τη δυνατότητα ύδρευσης της γης με το νερό του Νείλου, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την εξωτερική επισιτιστική βοήθεια. Οι κάτοικοι της Αιγύπτου είναι αγανακτισμένοι και είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στο νερό με το όπλο στο χέρι.

Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και καταναλώνει φυσικούς πόρους περισσότερους, από ό,τι μπορεί να αποκαταστήσει ο πλανήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, με τέτοιους ρυθμούς το πετρέλαιο αρκεί για τα προσεχή 50 χρόνια, το φυσικό αέριο για 60, ενώ από έντονη έλλειψη ποσίμου νερού σε 10 χρόνια θα υποφέρει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης. Και τότε είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος – στην αρχή στον τομέα των πληροφοριών και μετά ό,τι βγει. Και η Ρωσία με τα αποθέματα της ποσίμου νερού και τη μοναδική λίμνη Βαϊκάλη, είναι η πρώτη υποψήφια για έξωθεν επίθεση, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Ολέγκ Ματβέιτσεφ:

- Ο πόλεμος πληροφοριών σημαίνει να καταστεί σαφές σε όλη την παγκόσμια κοινότητα ότι οι πόροι είναι κοινή κληρονομιά, ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να δώσει σε όλους απεριόριστη πρόσβαση στη λίμνη Βαϊκάλη και γενικά στο γλυκό νερό μας. Με τη λογική ότι όλοι τον ίδιο αέρα αναπνέουμε, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να χρησιμοποιούμε και το νερό.

Η αποτροπή της μάχης για τους πόρους είναι δυνατή μόνο με τη λογική κατανάλωσή τους. Η εξοικονόμηση μαζί με τις σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή και το νερό από πηγή ζωής να μη μετατραπεί σε αφορμή φονικών ερίδων.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα