Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στις προτάσεις για ένταξη στο Σχέδιο Γιούνκερ

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης του ΣΕΒ, την…

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήταν ένας από τους τέσσερις τομείς-προτάσεις του ΣΕΒ για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα».

Στόχος του επενδυτικού σχεδίου για έρευνα και ανάπτυξη

στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρος της εταιρείας Pharmaten, Βασίλης Κάτσος, ανέλυσε το δυναμισμό του κλάδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην παρουσίασή του με τίτλο «Έρευνα και καινοτομία, εργαλεία ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ρεαλιστικού πλάνου για την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. «Όλες οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να επιβεβαιώσουν στην πράξη τα επόμενα πέντε χρόνια, πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά στους εθνικούς στόχους του 2020» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην Pharmathen, ως παράδειγμα πρώτης ιδιωτικής ελληνικής εταιρείας που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ επένδυσε σημαντικά ίδια κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή. Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όμως, έχει λάβει και η εταιρεία APIVITA, την οποία ο Γίρκι Κατάινεν επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως διευκρίνισε στην εκδήλωση του ΣΕΒ ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Jean-Christophe Laloux, η ΕΤΕπ διέθεσε τα τελευταία 5 χρόνια, πάνω από 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για μια σειρά από επενδυτικά έργα και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κάλεσε δε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, να προτείνουν οικονομικά και τεχνικά βιώσιμα έργα και να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους.

Τα υπόλοιπα τρία επενδυτικά σχέδια που πρότεινε ο ΣΕΒ ήταν η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, ο τομέας της λεγόμενης «Silver Economy» (παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία) και η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες κτλ.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης και η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Marc Peterschmitt, ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020.

Ο Γίρκι Κατάινεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός εκατέρωθεν». Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Σχεδίου Γιούνκερ, είπε ότι προωθεί τη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και της κεφαλαιαγοράς. Δημιουργείται, επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την ένταξη της χώρας στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα