Η έξοδος στις αγορές απαιτεί νέα μέτρα

Έρχονται σαρωτικές παρεμβάσεις σε Δημόσιο, ασφαλιστικό, φορολογικό

Μπορεί το κλίμα στην κυβέρνηση να είναι πανηγυρικό και όλοι να κάνουν λόγο για αλλαγή σελίδας για τη χώρα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και σίγουρα οι δανειστές δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρας τόσο εύκολα.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έφερε αέρα αισιοδοξίας στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα.

Είναι απολύτως λογικό η κυβέρνηση να προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι τελειώνει η εποχή

των Μνημονίων. Είναι απολύτως κατανοητή και προφανής η επικοινωνιακή και προεκλογική στόχευση. Αν όμως κάποιος θέλει να είναι ειλικρινής πρέπει να παραδεχτεί ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε το Μνημόνιο τελειώνει επί κυβέρνησης ΝΔ ούτε αν αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μπορεί να το «τελειώσει» και, πάντως, όχι έτσι απλά, χωρίς συνέπειες ισοδύναμες ή χειρότερες του Μνημονίου.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κοιτάει μπροστά, προς ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα μας βγάλει από τα μνημόνια. Αλλά από αυτή την κατάσταση μέχρι την έξοδο από την κρίση η απόσταση είναι τεράστια... όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Άλλωστε, μόνο στις αγορές βγήκαμε. Τίποτα περισσότερο. Η τρόικα είναι ακόμα εδώ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να επεμβαίνουν στα οικονομικά μας και κάποιες φορές και στα πολιτικά μας, οι μισθοί είναι στον πάτο, οι συντάξεις επίσης και η ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

Ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων

Ο έλεγχος της τρόικας θα παραμείνει ασφυκτικός και μετά τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, δεν αποκλείεται η χώρας μας να υποχρεωθεί σε νέο δάνειο το οποίο βεβαίως θα συνεπάγεται νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Οι δανειστές στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου σχεδιάζουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 5,6 δισ. για το 2015 και το 2016 και σαρωτικές παρεμβάσεις σε Δημόσιο, ασφαλιστικό, φορολογικό και μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της οικονομίας.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες της Real, παρά την παραδοχή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων για 3% και 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και 2016. Η επόμενη αποστολή ελέγχου που θα κατέβει στην Αθήνα για τον πέμπτη έλεγχο τον Αύγουστο (σύμφωνα με το περιβάλλον Ρεν) θα πρέπει να βρει λίστες με 11.000 απολύσεις προς εκτέλεση έως τον Δεκέμβριο, 6.000 από τις οποίες καλό θα είναι να έχουν γίνει ήδη, και 12.5000 που εκκρεμούν για τη διαθεσιμότητα.

Καθόλου αμελητέα δεν είναι και η παρέμβαση που ζητείται στο ασφαλιστικό καθώς η ιδέα ενός μεγάλου ταμείου επανέρχεται. Από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων πολλές ομάδες ασφαλισμένων θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, σε βάθος διετίας, στα επίπεδα των συντάξεων του ΙΚΑ.

Όλοι οι έκτακτοι φόροι θα μονιμοποιηθούν και ειδικά αυτοί των ακινήτων θα υπολογίζονται με αντικειμενικές αξίες προ κρίσης. Η κυβέρνηση θα πιεστεί να παρουσιάσει ένα νέο φορολογικό σύστημα, καθώς το ήδη υπάρχον βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων του. Η τρόικα προσδοκά πως από την απλοποίηση θα απελευθερωθούν και δυναμικό και εργατοώρες που θα αξιοποιηθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο τραπεζικός κλάδος θα υποστεί νέα συρρίκνωση καθώς θα ζητηθεί από τις τράπεζες να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, την απασχόληση και το δίκτυο καταστημάτων, ενόψει και των επερχόμενων stress tests της ΕΚΤ.

Ιδιαίτερες επιπλοκές προκαλούν η μείωση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος αυτός επηρεάζει ευθέως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί από κοινού με το ΔΝΤ για το 2020 και το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών – Αλλά για πόσο…

Έρχονται νέα σκληρά μέτρα το Φθινόπωρο

«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι απλά δολοφονούνται» (vid)

Στα όρια της ανέχειας οι Έλληνες

Ακραία φαινόμενα φτώχειας στην Ελλάδα

Στην 24η ευρωπαϊκή θέση για τις συνθήκες διαβίωσης η Ελλάδα

Πού «ποντάρει» ο Σαμαράς

Οι 24 ώρες που θα κρίνουν το νέο μνημόνιο!

Το παιχνίδι πίσω από την επιστροφή στις αγορές

Αγορές, ΕΣΠΑ και Μέρκελ στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα