Η καλύτερη χώρα για τους ηλικιωμένους είναι η...

Η Σουηδία είναι η χώρα στην οποία γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Γερμανία, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που έθεσε σε εφαρμογή ο ΟΗΕ με βάση μία έρευνά του.

Ακολουθούν κατά σειρά η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ισλανδία και η Ιαπωνία. Η Γαλλία έρχεται 18η

σε παγκόσμια κλίμακα και 13η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει μεν, και αυτό είναι γνωστό προ πολλού σε όλους, αλλά όλες οι χώρες είναι απροετοίμαστες για τη δημογραφική αυτή αλλαγή, διαπιστώθηκε στην έκθεση που προετοίμασαν ο ΟΗΕ και μία ΜΚΟ που προασπίζεται τα δικαιώματα των υπερηλίκων.

Το 2050, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 60 ετών—που αντιστοιχεί συνολικά σε 2 δισεκ. πρόσωπα—έναντι 14% το 2012 (809 εκατ. άνθρωποι), υπογραμμίσθηκε στην έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) κι η οργάνωση HelpAge International.

Στο κείμενο τονίζεται πως «η έλλειψη δεδομένων για τους ηλικιωμένους οδηγεί συστηματικά στον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και της πολιτικής του δημοσίου τομέα».

Οι συντάκτες της έρευνας θέσπισαν έναν καινούργιο δείκτη, τον Global Age Watch, ο οποίος βασίζεται σε 13 κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια σε τέσσερις τομείς, που αφορούν τα εισοδήματα, την κατάσταση της υγείας, την απασχόληση και εκπαίδευση και το ευεργετικό περιβάλλον. Ο δείκτης αυτός θα επικαιροποιείται κάθ’ έτος, τονίζουν οι δύο φορείς.

Όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας του εισοδήματος, το Λουξεμβούργο καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ η Σουηδία βρίσκεται στην 8η.

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας είναι πιο άσχημες στην Ασία. Η Κίνα βρίσκεται στην 35η θέση, ενώ η Ινδία στην 73η. Η Ρωσία βρίσκεται μεταξύ των ουραγών στην κατάταξη, στην 78η θέση (εκ των συνολικά 91 χωρών που περιελήφθησαν), ενώ έρχεται δεύτερη στο χειρότερο περιβάλλον.

«Ουδέποτε είναι αργά να προετοιμασθεί κανείς», υπογραμμίσθηκε στην έκθεση, υπενθυμίζοντας πως φέτος η Σουηδία εορτάζει την εκατοστή επέτειο από την θέσπιση της σύνταξης προς όλους, ενώ η Νορβηγία είχε εφαρμόσει το αντίστοιχο μέτρο από το 1937.

Η καλή κατάσταση της υγείας αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την ευημερία των ηλικιωμένων σε πολλές χώρες με πληθυσμό μεσαίου εισοδήματος—όπως είναι κατά κύριο λόγο οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα