Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Με την απονομή των Βραβείων Social Business Excellence Awards 2014 έκλεισαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα…

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η προώθηση της έννοιας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο ευρύ κοινό και η ανταλλαγή εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα, με την προβολή παραδειγμάτων επιχειρήσεων –ελληνικών και ξένων- που έχουν να παρουσιάσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο με κοινωνικούς όσο και οικονομικούς όρους.

Παράλληλα,

συζητήθηκαν οι τρόποι χρηματοδότησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, το ελληνικό σχέδιο δράσης και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και οι προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις σε περιβάλλον ύφεσης.

Όπως τονίστηκε, νικητές ήταν και οι 57 επιχειρήσεις που πήραν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι του συνεδρίου, διακρίθηκαν όμως επτά, οι οποίες και έλαβαν τα αντίστοιχα βραβεία.

Το πρώτο βραβείο, Social Enterprise of the year 2014, με χορηγό το Ίδρυμα Μποδοσάκη, απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Μύρτιλλο». Πρόκειται για έναν πολυχώρο που λειτουργεί στο Νέο Ηράκλειο (καφετέρια, παρασκευαστήριο και χώρος Λόγου και Τέχνης), και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το βραβείο Community Impact Award 2014, με χορηγό τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, κέρδισε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης» για το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Με 200 διακινητές, το περιοδικό φτάνει σε περίπου 25.000 αναγνώστες, με στόχο την υποστήριξη αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Με το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014, με χορηγό την ηγέτιδα ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, τιμήθηκε ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου». Με έδρα τη Λέρο, ο συνεταιρισμός συμβάλλει στο έργο της αποασυλοποίησης και της ψυχικής υγείας ασθενών, εμπλέκοντας στη διαδικασία της παραγωγής μελιού ασθενείς και νοσηλευτές.

Το βραβείο Green Social Enterprise 2014, με χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια, απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γη Θεσσαλίς». Οι 45 εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων.

Το βραβείο Education & Culture Social Enterprise 2014, με χορηγό το Δήμο Αθηναίων, κέρδισε το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, με αντικείμενο τα προγράμματα υποστήριξης παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014, με χορηγό τη ΔΕΗ, απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή Κελλιά Τήνου», η οποία δραστηριοποιείται στη διαλογή και διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος, το βραβείο Social Enterprise Start-up 2014 απονεμήθηκε στην εταιρεία ROI CAT, η οποία κατασκευάζει παιχνίδια για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Οι κύκλοι ομιλιών, που προηγήθηκαν της απονομής, ανέπτυξαν τη θεματική «Τάσεις, ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων». Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου, από την πρόεδρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Μαριάννα Μόσχου, τον Director του British Council Greece κ. Anthony Buckby, τoν Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη και τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, σκιαγραφήθηκε το πλαίσιο ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων ως τομέα διεξόδου από την κρίση.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ δραστηριοποιούνται σε τομείς που «δοκιμάζονται», όπως αυτός της κοινωνικής πρόνοιας. Απευθύνονται κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, καθώς και οι νέοι, και σε πληθυσμούς υποβαθμισμένων περιοχών.

Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην Ελλάδα, ως προς την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια για την έναρξη μίας τέτοιου τύπου επιχείρησης, καθώς και η ελλιπής κατανόηση του περιεχομένου των συνεταιριστικών μορφών επιχειρηματικότητας. Αυτά τα προβλήματα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Άννα Δαλλαπόρτα. Η στήριξη της απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, η αντιμετώπιση της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας αποτελούν προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 700 ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τη στιγμή που πανευρωπαϊκά περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε κοινωνικές επιχειρήσεις, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 6,5% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και είναι πρωτοβουλία του British Council Greece και της Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ (στην οποία συμπράττουν η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η MENTORING ΑΕ και το ΕΒΕΑ), με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης «Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.» και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στους χορηγούς επικοινωνίας ήταν το Newsbomb.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα